Egy hét múlva Budapesten koncertezik az elektronikus zene egyik legnagyobb figurája, Bonobo, akinek a Fragments című hetedik lemezén olyan zenészek működnek közre, mint Jamila Woods, Joji, Kadhja Bonet, Jordan Rakei, O’Flynn és Miguel Atwood-Ferguson. Az európai turné előzenekara az elektronikát világzenével és ütőhangszerekkel ötvöző Poté lesz, de a Papp László arénában az Analog Balaton is fellép előtte.

Bonobo, vagyis Simon Green első lemezét még 2000-ben jelentette meg Animal Magic címmel. Szinte rögtön leszerződtette az egyik legfontosabb elektronikus zenével foglalkozó kiadó, a Ninja Tune, akikkel azóta is együtt dolgozik. Albumait a kezdetektől fogva maga hangszereli, és a produceri munkát is ő látja el. Azonnal felismerhető ütem- és dallamvilágával szakmai körökben indulása óta a downtempo úttörőjeként tartják számon, az igazi áttörést mégis a 2010-es Black Sands című album hozta el számára. Egyedi hangzásvilágának egyik kulcseleme, hogy az elektronikus zenét sokszor távolabbi műfajokkal, nép- és világzenével, dzsesszel vagy éppen gyűjtött hangelemekkel keveri.

Fotó: Grant Spanier

„Az elektronikus és akusztikus zene közötti szembenállás szerintem nem létezik. Elektronikus módszerekkel készítek nem elektronikus zenét. Ha ugyanis a hagyományos értelemben vett elektronikus zenére gondolunk, mint a detroiti techno vagy a Kraftwerk, az szó szerint gépek által generált hangzás. Amit én csinálok, az az akusztikus forrásokból származó hangok összegyűjtése. Gépek által készített zene helyett, gépekkel készített zene” – mesélte egy interjúban.

Bonobo – Shadows (feat. Jordan Rakei):

„Az emberek nem feltétlenül tudják ki vagyok. Sokan még mindig azt hiszik, a Bonobo egy zenekar. Ez azért is lehet így, mert nem személyiségközpontú zenét csinálok. Nem az a fontos, hogy én ki vagyok” – nyilatkozta korábban. Simon az elmúlt négy évben öt Grammy-jelölést zsebelt be, sokan úgy gondolják, nagy az esélye, hogy a díjat januárban megjelent Fragments című albumáért fogja megkapni. Ez érzelmileg az eddigi legintenzívebb lemeze, így talán nem is meglepő, hogy maga szerző is ezt tekinti remekművének.

Bonobo – Fragments tour 2022 Budapest
November 29., Papp László Budapest Sportaréna, Budapest

Facebook-event

Jegyek itt

(Forrás: sajtóanyag)

Ez is érdekelhet:

Újra összeáll a Blink-182, európai turné és új album is lesz

Ne is tagadd, az All The Small Things még mindig ott cseng a füledben!

És ezt olvastad már?
Az Élősködők Oscar-díjas rendezőjének új filmje már előzetest is kapott