A mai napon mutatják be Amerikában Bruce Willis utolsó filmjét, az Assassin című thrillert és ezzel egy ikonikus színészi karrier végére kerül pont. Összeszedtük a súlyos betegsége miatt tavaly visszavonult művész szerintünk tíz legjobb filmjét, hogy ezzel tisztelegjünk az idén 68. születésnapját ünneplő világsztár előtt.

10. Az ötödik elem (1997)

A legsikeresebb és a mai napig legismertebb európai sci-fi azokban az időkben került a mozikba, amikor Luc Besson még jó filmeket csinált. Corben Dallas katonai múlttal rendelkező taxis, akinek szó szerint a nyakába hullik a tökéletes létforma, aki arra hivatott, hogy megmentse a világmindenséget. Emiatt aztán hősünknek rengeteg látványos akción, egy rakás idézhető dumán és az elhíresült világjegyen keresztül vezet az útja a megváltás felé. A ma már kopottas trükkök ellenére is töretlenül szeretjük.

9. Az utolsó cserkész (1991)

Igazából nem is Willis, hanem a forgatókönyvet jegyző Shane Black Az utolsó cserkész igazi sztárja, de azért kedvencünk is hozzátette a magáét ehhez az örökzöld akciófilmhez a lecsúszott magánnyomozó szerepében.

8. Holdfény királyság (2012)

Willis nemcsak akciósztárként alkotott maradandót, hiszen Wes Anderson csodálatos szerelmesfilmjére sem a repkedő golyók és robbanások, hanem az emlékezetes képek és az andalító hangulat miatt emlékszünk vissza hevesen dobogó szívvel.

7. 12 majom (1995)

Bruce Willis a filmjeiben többször is visszautazott az időben és Terry Gilliam kaotikus sci-fije is ezek közé az alkotások közé tartozik. Ebben a moziban hősünk feladata egy világjárvány megfékezése, amiért mindent megtesz, de nem olyan egyszerű győzedelmeskedni, ha az ember egy megkattant Brad Pitt-tel és a végzettel áll szemben.

6. Hatodik érzék (1999)

Amikor még mindenki azt hitte, hogy M. Night Shyamalan egy zseni, akkor készült el a Hatodik érzék című természetfeletti thriller, mely úgy vezette meg a nézőit, hogy öröm volt nézni. Willis ebben egy gyermekpszichológust játszott, aki rájön, hogy egyik páciense látja a holtakat. Izgalmas, agyafúrt mozi, mely elé akkor a legjobb leülni, ha nem tudsz róla semmit.

5. Sin City - A bűn városa (2005)

Willisnek jutott a Frank Miller képregényéből készült epizodikus felépítésű film noir legizgalmasabb történetszálának főszerepe. A sztárokkal teletömött alkotás elképesztően látványos és izgalmas, igazi stílustanulmány, ami az évek alatt mit sem veszített átütő erejéből.

4. Looper - A jövő gyilkosa (2012)

Egy újabb időutazós trip, ezúttal Rian Johnson elméjéből, melyben egy bérgyilkos a jövőből visszaküldött embereket tesz el láb alól, míg egy nap önmaga jövőbeli énjével találja szembe magát. Az alaphelyzet izgalmas, csavaros sci-fi-thrillert ígér, és Johnson szerencsére nem is okoz csalódást.

3. Jól áll neki a halál (1992)

A Jól áll neki a halál ma talán még aktuálisabb, mint a bemutatója idején volt, hiszen főhősei az öregedést elfogadni képtelen dívákként az öröklétbe menekülnek, mintha csak modern influenszerek lennének, akik az Instagramon verik át nap mint nap a világot. Willis a két nővel folytatott szerelmi háromszög legérzékenyebb csúcsaként őrlődik ebben a remek fekete komédiában.

2. Ponyvaregény (1994)

Quentin Tarantino minden filmje kiváló, és Willisnek volt olyan szerencséje, hogy az egyikben belebújhatott a kiöregedő bokszoló szerepébe, aki kétszer is az életét kockáztatja. Először a jobb életért, másodjára pedig egy karóráért, amit az apja hagyott neki örökbe. Ennek a filmnek minden pillanata ikonikus.

1. Drágán add az életed! (1988)

Egy másodpercig sem gondolkodtunk azon, Willis melyik filmjét szánjuk az első helyre. A Die Hard első, mind a mai napig legjobb része örök akcióklasszikus, amit akár ötven év múlva is ugyanolyan élvezettel fogunk megnézni, mint a bemutatója évében.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Elképesztő kedvcsináló érkezett a Stranger Things világában játszódó színdarabhoz

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés