Arnold 75. születésnapja alkalmából sorba szedtük Hollywood valaha élt legnagyobb akciósztárjának tíz legjobb filmjét. Mivel emberünk színészként 83 alkotást jegyez, bőven volt miből válogatni.

10. Ovizsaru (1990)

Az Ovizsaru akkor készült, amikor a kasszasikert simán garantálta, ha Scwarzi nevét kiírták a plakátra. Emberünkről akkor már azt is tudta mindenki, hogy nemcsak a lövöldözés, de a bohóckodás is remekül áll neki. A mai napig remek szórakozás azt nézni, ahogy az izomkolosszus idegösszeomlást kap egy csapatnyi rakoncátlan gyerektől.

9. Ikrek (1988)

Jól jellemzi, mennyire rendezőbarát volt az osztrák származású sztár, hogy ha valaki filmet forgatott vele, utána jó eséllyel többször is vállalt vele közös munkát. Ilyen Ivan Reitman is, aki a '88-as Ikrek után még az Ovizsaruban és a Juniorban is együtt dolgozott emberünkkel.

8. Kommandó (1985)

Be kell vallanunk, hogy mai szemmel ez a film már inkább bugyuta, mint izgalmas, de kamaszként annyira imádtuk, hogy egyszerűen nem tudtuk kihagyni a listáról. Pedig a Kommandó tényleg nem a filmművészet csúcsa, és ha megrepedünk, akkor sem tudjuk megmondani, gyerekként miért láttuk a bajuszos főgonoszt annyira fenyegetőnek, amikor ma már egyértelmű számunkra, hogy a csávó egy egyszerű pojáca, aki valamilyen megmagyarázhatatlan okból páncélmellényben parádézik az egész film alatt, a fináléban mégis úgy nyársalja fel őt a főhős egy csővel, mintha csak egy forró kést tolt volna bele tíz deka vajba.

7. Vörös zsaru (1988)

A Vörös zsaru a mi szívünknek különösen kedves, hiszen a film nyitányát teljes egészében Budapesten vették fel, így egy rakás ismert magyar színész bukkan fel aprócska mellékszerepekben. A nyolcvanas évek végén úgy másolgattuk egymásnak VHS-re ezt a remek buddy movie-t, mintha nem lenne holnap.

6. True Lies – Két tűz között (1994)

Schwarzenegger nagyon sokat köszönhet James Cameronnak, hiszen gyakorlatilag a maximalista rendező csinált belőle sztárt, és miután ezt megtette, utána sem felejtette el őt foglalkoztatni. A True Lies a kiváló trükköknek hála még ma is látványos és izgalmas hullámvasút.

5. Total Recall – Az emlékmás (1990)

A holland Paul Verhoeven is tett egy próbát emberünkkel, és milyen jól tette! A Total Recall még a Predatornál is véresebb sci-fi-akciófilm, ami még a nagy öldöklés közepette sem felejt el furfangos maradni. Néhányszor át is veri a nézőjét, mi pedig nagyon szeretjük az ilyet.

4. Az utolsó akcióhős (1993)

John McTiernan is összehozott élete során néhány akcióklasszikust (Die Hard, Predator), melyekért örökké hálásak lehetünk neki, és ha Az utolsó akcióhős nem is lett átütő siker, mi akkor is imádjuk. Különösen a forgatókönyvet társszerzőként jegyző Shane Black zseniális beszólásai hagytak bennünk mély nyomokat.

3. Terminátor – A halálosztó (1984)

Cameron azért választotta az első Terminátor főszerepére Schwarzeneggert, mert imádta a pályakezdő színész gólemszerű mozgását. Úgy gondolta, hogy egy ilyen figura pont jó választás lesz egy jövőből jött robot eljátszására. A többi pedig már filmtörténelem.

2. Ragadozó (1987)

Ismét McTiernan, de ezúttal egy olyan filmmel, aminek nemcsak a kasszarobbantás jött össze, de egy franchise-t is életre hívott, mely a mai napig termeli a milliókat. A dzsungelben elitkommandósokra vadászó halálos földönkívüli nem egy gyenge alak, de Schwarzival még ő sem tudott mit kezdeni.

1. Terminátor 2. – Az ítélet napja (1991)

Az első helyen pedig köszöntsük a filmet, mely nemcsak Arnold vitathatatlanul legjobb alkotása, de szerintünk egyenesen a mozitörténelem legjobb akciófilmje, amit hiába láttunk már ezerszer, képtelenek vagyunk megunni. James Cameron ezzel olyasmit mutatott, amit azóta sem tudott überelni senki, aki Terminátor-film rendezésére adta a fejét.

Ez is érdekelhet:

Íme a tíz kedvenc kivégzés előtti filmes egysorosunk

Amikor már csak a ravaszt kell meghúzni, az akcióhősök mindig szakítanak néhány másodpercet valami menő odaköppintésre.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
Hirdetés