Amikor már csak a ravaszt kell meghúzni, az akcióhősök mindig szakítanak néhány másodpercet valami menő odaköppintésre. Összeszedtük ezekből a tíz kedvencünket. Igen, Arnold Schwarzenegger többször is szerepel.

10. „Szálljon le a gépemről!” (Az elnök különgépe, 1997)

Az elnök különgépe című mozinál bajosan lehetne elképzelni nagyobb USA-propagandát, hiszen ebben maga az amerikai elnök csinál rablóhúst a gaz ruszki terroristákból. A rosszfiúk vezérét ezzel a mondással tessékeli le a repülőgépéről, ami ezt követően annak rendje és módja szerint le is zuhan, de a Mr. President természetesen ezt is túléli.

9. „Emlékszel, amikor azt mondtam, hogy téged öllek meg utoljára? Hazudtam.” (Kommandó, 1985)

A jó öreg Schwarzi egyik korai akciómozija, melyben John Matrix néven pocsékol össze egy egész hadsereget. A főgonosz Sully nevű sameszát kedveli, meg is ígéri neki, hogy őt öli meg utoljára, csak aztán egy kicsit máshogy alakulnak a dolgok.

8. „Ezt Mathilda küldi.” (Léon, a profi, 1994)

A León, a profi fenti mondata sajnos nemcsak a rosszfiúnak, de a címszereplőnek is a véget jelenti, hiszen a halálos sebet kapott León ezzel ad át a főgonosznak egy nagyon nem kellemes meglepetést: egy gránát biztosítószegét.

7. „This is Sparta!” (300, 2006)

Nem, nem vagyunk hajlandóak lefordítani ezt az egysorost, és szégyellje magát, aki Gerard Butler kellemes baritonja helyett a szinkronizált változatból ismeri a főhős idézett üvöltését. Leonidász ezzel a kijelentéssel tette egyértelművé a perzsa követ számára, hogy nem otthon van, aztán bele is rúgta egy feneketlen kútba, ahogy Spártában illik.

6. „Ki vagy lőve!” (True Lies – Két tűz között, 1994)

Megint Schwarzenegger, és még mindig nem utoljára, ezúttal James Cameron egyik filmjében, ami szintén nem egyedülálló ezen a listán. A True Lies kellemes kis akciómozi, ez a beszólás pedig pont annyira frappáns, amennyire bugyuta, hiszen Schwarzi egy rakétával együtt lövi ki a főgonoszt a túlvilágra.

5. „Kapd be!” (A dolog, 1982)

MacReady nem cifrázta túl a dolgot, amikor megkínálta az alakváltó űrlényt azzal a szép rúd dinamittal. Az vesse rá az első követ, akinek még lett volna kedve viccelődni azok után, amit ez a szerencsétlen fickó átélt. Nem túl elegáns, de legalább egyértelmű.

4. „Visszatérek.” (Terminátor – A halálosztó, 1984)

A mondat, ami olyan volt Arnold Schwarzeneggernek, mint egy névjegykártya, és az első Terminátor-moziban speciel pont azelőtt lőtte el, hogy kilyuggatott volna egy egész rendőrkapitányságot. Így simán kvalifikálta magát ez az aranyköpés ebbe a toplistába.

3. „Ezt kerüld ki!” (Mátrix, 1999)

Dodge this! Mennyivel jobban hangik angolul, ugye? Na mindegy, nekünk most ez is megteszi, hiszen lehet a magyar kifejezés kevésbé csípős-csattanós, attól még maga a jelenet eszméletlenül vagány. Az egyik ügynök úgy kerülgeti a golyókat, mint síelő a szlalomzászlókat, de amikor Trinity közvetlen közelről fejbe lövi, azt már ő sem tudja kivédeni.

2. „Yippee-ki-yay, motherfucker!” (Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed, 2007)

Szívesen beraktuk volna a listába a Die Hard legjobb epizódját, azaz az első részt, melyben először hangzott el ez az ikonikus mondat, csak hát abban még McClane ezt nem közvetlenül a főgonosz kiiktatása előtt mondta. Egészen a nem túl erős negyedik részig kellett várni, hogy emberünk ezzel búcsúzzon ellenfelétől.

1. „Hasta la vista, baby!” (Terminátor 2. – Az ítélet napja, 1991)

Az egysorosok egysorosa, listánk vitathatatlan első helyezettje, mely minden idők legjobb akciófilmjének egyik csúcspontján hangzik el, hogy a néző elégedetten csaphasson a fotel karfájára. A T-1000-es modell által vezetett kamion az oldalára fordul, a rakomány pedig a nyakába szakad. Mivel történetesen folyékony nitrogénről van szó, a folyékony fémből készült gyilkológép jégtömbbé fagy. Ekkor lövi el Schwarzenegger az ikonikus beszólást, ami sokkal gyilkosabb, mint a golyó, amivel ezután darabokra szaggatja ellenfelét.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés