Előre szólunk: nő nincs közöttük. Ha nem tízes listát hegesztettünk volna, biztosan beválogattuk volna a társaságba Sigourney Weavert az Alien-mozik miatt, de valószínűleg Charlize Theronnak és Uma Thurmannek is jutott volna egy-egy hely. Manapság már a csajok is szét szoktak rúgni jópár segget a vásznakon, de nincs mese, Hollywood elmúlt évszázada a férfi akcióhősökről szólt. Szerintünk ők tízen a legnagyobbak.

Arnold Schwarzenegger

Ezt a listát egészen egyszerűen nem lehetett mással kezdeni, mint az osztrák tölggyel, aki a nyolcvanas, kilencvenes években maga volt AZ akcióhős. Herkules, Conan, a barbár és a pusztító, John Matrix a Kommandóból, Dutch a Predatorból, a Terminátor, majd a Terminátor még négyszer (bár ebből hármat talán jobb lenne elfelejteni), Az utolsó akcióhős és még sorolhatnánk. Schwarzi az akciófilm-történelem élő bástyája, örökös hivatkozási alap.

Bruce Lee

Egy távol-keleti származású akciósztár is befért a listába, akinek már csak azért is itt a helye, mert olyan ikonoknak taposta ki az ösvényt, mint Jackie Chan vagy Jet Li. Bruce Lee mutatta meg Hollywoodnak, hogy a harcművészeti filmekre is van Amerikában fizetőképes kereslet, a filmjei után pedig már nem volt elég akciókoreográfiának, hogy néhány pali cséplőgépként ütötte egymást két lövés között.

Sylvester Stallone

Arnold mellett a másik Izomtibor, akinek több szerepe is combnyi vastag gyökeret vert a popkultura talajába. Nem hiába lett Rambo az igazán kemény palik szinonimája. Sly izzadságos munkával csinált ebből a karakterből világhírű jelképet. Az egyszemélyes hadsereg ma már nem annyira kedvelt motívum, de annak idején mindenki szentül meg volt győződve arról, hogy egy igazi férfi így intézi a dolgokat.

Steve McQueen

A karizmatikus színész egy újfajta, nem makulátlan hőst mutatott a világnak, aki hajlandó olykor bemocskolni a kezét, ezzel egy izgalmas szakaszt nyitott a hollywoodi akciómozik történetében. McQueen nemcsak színészként, de magánemberként is legenda. Imádta a versenyzést, a Bullitt című filmben pedig az autós üldözéseket is ő maga csinálta végig. Nem hiába kapta meg a King of Cool becenevet.

Bruce Willis

Szegény Willis dicsősége mára nagyon megkopott, de ezt most hagyjuk, mivel egyfelől emberünk mélyrepülését egy súlyos idegrendszeri rendellenesség okozta, másrészt pedig most inkább csak a szépre emlékezünk. Bruce esetében pedig tényleg van mire emlékezni. Bármi történjék is vele, John McClane örökké a filmtörténelem egyik legnagyobb alakja marad.

Clint Eastwood

Clint Eastwood akkor vált akciósztárrá, amikor a vagánysághoz még nem kellettek dagadó izmok és borotvált mellkas, simán lehetett hozni ugyanazt a kúlságot könyökfoltos kockás zakóban is. Eastwood pedig hozta. Piszkos Harry karakterével ott folytatta, ahol McQueen abbahagyta, és ez nagyon-nagyon jól állt neki.

Tom Cruise

Cruise egy megszállott. Ennél nincs jobb szavunk rá, tekintettel arra a munkamódszerre, amit ő követ. Míg mások a vásznon csak feszítenek, addig Tom maga csinálja még a legveszélyesebb mutatványokat is, de nemcsak emiatt került be a jelesek közé. Különösen a Mission: Impossible-franchise miatt van itt örökös helye, de igazából bármihez is nyúlt eddig emberünk, azt az esetek túlnyomó többségében sikerre vitte.

Chuck Norris

A videotékás szegmensről is illik megemlékezni, de nem volt egyszerű a díszes társaságból kiválasztani egy embert. Bár mi Michael Dudikoff, Steven Seagal és Jean-Claude Van Damme előtt is fejet hajtunk, végül Chuck Norris lett a befutó, mert az említett úriemberek közül ő az egyetlen, aki elszámolt a végtelenig. Kétszer.

John Wayne

Mielőtt a feszülő bicók és ágyú méretű automata lőfegyverek átvették volna a terepet, az akciófilmet a western jelentette. Ennek a műfajnak pedig vitathatatlanul John Wayne a legnagyobb sztárja, de annyira, hogy a nevét jó eséllyel még azok is ismerik, akik soha nem látták egyetlen filmjét sem.

Keanu Reeves

Keanu már egészen korán megmutatta, hogy nagyon jól állnak neki a robbanások. A Holtpont és a Féktelenül örök klasszikusok, és akkor még hol volt a Mátrix vagy a John Wick-franchise? Reevesnek még az is megy, hogy egyszerre legyen Hollywood legjobb arca és a legnagyobb kortárs akciósztár. Bízunk benne, hogy még nagyon sokáig láthatjuk őt kerülgetni a golyókat!

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Egyes francia golfklubok felmentést kaptak az aszály miatti öntözési tilalom alól, ezért a tiltakozók betont öntenek a lyukakba