Bemutatja Christophe Rocancourt, aki nincstelen senkiből lett az Álomgyár leghíresebb franciája. Ezt persze nem kemény munkával, hanem szinte kizárólag csalással sikerült elérnie. Könnyen lehet, hogy egyszer a moziban látod viszont elképesztő sztoriját, ezért jó lesz még idejében képbe kerülni.

A gyermekkor nem volt éppen egy sikertörténet a kis Christophe Rocancourt számára. 1967 júliusában a gólya egy alig egy hónapja egybekelt, súlyosan destruktív pár lakókocsija előtt hagyta magára egy francia városban, Honfleur-ben. Az apuka masszív alkoholista volt, aki nem egyszer hagyta el családját, hogy megkísérelje tönkretenni valaki más életét is, az anyuka pedig ideje nagy részét a sarkon álldogálva töltötte.

Nem is csoda, hogy Christophe kilencévesen állami gondozásba került, majd három évvel később örökbe fogadták. Mivel nem igazán jött ki a nevelőapjával, ezért megszökött, egy ideig az utcán tengődött ide-oda csapódva, majd 18 évesen Párizsba utazott.

Saját bevallása szerint a francia fővárosban gyorsan kikupálódott, szert tett a megfelelő ismerősökre, majd megcsinálta első nagyobb balhéját. Meghamisította egy értékes ingatlan tulajdoni lapját – természetesen magát feltüntetve tulajdonosként –, majd egy kisebb vagyonért eladta az épületet egy jól fizető baleknak. 1991-ben a szerzett pénzből Los Angelesbe utazott, ahol a hazudozást már nem hobbiszinten, hanem hivatásszerűen kezdte gyakorolni.

Ez egy kevésbé előnyös kép

Ebben az időben nem gyakran (ha egyáltalán) mutatkozott be a saját nevén. A hollywoodi elit csak úgy ismerte, mint Christopher Rockefellert, a híres milliomosfamília francia sarját, de – mivel az amerikaiak nem igazán tudtak különbséget tenni a francia és az olasz nyelv között – olykor Sophia Loren fiaként, vagy a sikeres olasz származású producer, Dino De Laurentiis gyermekeként is lepacsizott egy-egy hírességgel. Később ezzel mentegetőzött:

„Ha mindenkit letartóztatnának, aki eljátszik valaki mást, vagy felveszi valaki másnak a nevét, egész Hollywoodot le kellene tartóztatni.”

Volt azonban egy aprócska különbség Christophe Rocancourt és a vele bájolgó színészek között; az előbbi egyre nagyobb adósságokat halmozott fel, és a hátrahagyott kifizetetlen számlák egy idő után Kalifornia állam telefonkönyvénél is vastagabbak voltak. Közben persze élvezte az életet. Olyan ismerősökre tett szert, mint például az ebben az időben még igencsak cool arcnak számító Jean-Claude Van Damme vagy Mickey Rourke, akinél állítólag héderelt is egy ideig.

Miután feleségül vette a nem éppen csúnya Pía Reyest, egy fél évig a gyönyörű playmate-tel, Rhonda Rydellel ütötte el az időt. Rhonda később elmondta, hogy fogalma sem volt arról, hogy hódolója nős ember, hiszen neki francia nemesként mutatkozott be.

Pörgés

Rocancourt legtöbb stiklije még csak napvilágra sem került. A CNN-nek adott interjújában elmondta, összesen 40 millió dollárt szedett össze, és ezzel a számmal Én, Christophe Rocancourt, az árva, a playboy, a börtöntöltelék című önéletrajzi könyvében is eldicsekszik. Nem csak csalásokkal, de még egy svájci ékszerlopással is kapcsolatba hozták.

Az Államokban először 1997-ben tartóztatták le, majd szinte évente akadt valami dolga a hatóságokkal. 2000-ben még összeszedett egy rakás pénzt azzal az ígérettel, hogy vérbeli Rockefellerként két hét alatt megduplázza a befektetéseket, majd még azon a héten az egyre forróbb kaliforniai talajt felcserélte a hűvös kanadai levegőre.

Itt sem fért a bőrébe, és sikerült is neki egy vastagabb összeggel levenni egy idős házaspárt. Letartóztatták, majd 2002-ben kiadták az USA-nak, ahol egy New York-i bíróság öt év börtönre ítélte megtámogatva egy kilencmillió dolláros büntetéssel, melyre még rádobtak egy 1,2 millió dolláros kártérítést is.

A büntetés letöltése után a börtönben írt önéletrajzának megfilmesítési jogait dollárra váltotta, majd hazatért szülőföldjére, ahol instant celebbé lépett elő, és összebútorozott az egykori Miss Franciaországgal, Sonia Rollanddal. Legutóbb 2009-ben kapta fel a nevét a sajtó, amikor egy francia filmes, Catherine Breillat azzal vádolta meg, hogy 700 ezer eurót csalt ki tőle. Nem fogunk csodálkozni, ha egyszer ismét a címlapokon – vagy jobb esetben a mozivásznakon – látjuk viszont a nevét.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában