A világ egyik legsikeresebb show-ja május 17-én hozzánk érkezik, most pedig megnézzük azt is, hogyan készül.

Az Alegríáról már régen is hallottunk, a show úgymond „főcímdalát” ugyanis Geszti Péter nagy sikerrel magyarította Magyarország címen, de ezidáig még messzire kellett utazni azért, hogy meghallgathassuk eredetiben, és láthassuk, miért is beszél mindenki szuperlatívuszokban róla. A műsor a Soleil talán egyik legsikeresebb darabja, 1994 óta járják vele a világot, de csak 2009-ben vitték be Arénákba. Olyan látványosságról van szó, aminek minden pillanata aprólékosan kidolgozott, az ember álla sűrűn koppan a földön, és ahogy a társulat darabjainál általában megszokott, a zenék is gyorsan bent maradnak a fülekben, melyekért René Dupéré tehető felelőssé.

Aki nincs képben a Cirque du Soleillal, annak most tartunk egy pici gyorstalpalót. Sokan azt hiszik, hogy ez valami cirkusz, jönnek a bohócok, lelocsolják a gyerekeket, oszt jó napot, már veszik is fel a fizetést, amit azonnal fel is raknak mind a feketére. De akkor hogy kerülnének mondjuk Madonna mögé a Super Bowl szünetében? Egy olyan vállalkozásról beszélünk, ami 1984 óta hatalmas céggé nőtte ki magát, már több mint 5000 embert foglalkoztat, amelyből 1300 fő 50 különböző országból érkezett. Az eddig eltöltött 28 év alatt 32 műsort hoztak össze, az alapító Guy Laliberté kis bandája pedig még közel sem a visszavonulást fontolgatja. Jelenleg tárgyalásokat folytatnak az Arab Emirátusokkal, szeretnék őket megvenni egy állandó show-ra, állandó helyszínen, 15 éves szerződéssel. De az oroszok is hasonlóképpen gondolkodnak, Moszkvában ugyanezt tervezik, de csak 2015-ös kezdéssel.

Az Alegría mindig is az egyik legnépszerűbb darabjuk volt, eddig 65 városban több mint 10 millió ember látta, és ha hozzávesszük a Frank Langella szereplésével forgatott ’99-es, azonos című filmet is, akkor még nagyobb számot kapunk, de annak mértékébe már bele sem merünk gondolni. A magyar nép kvázi második himnuszává vált dal eredetije, illetve a mű teljes hanganyaga is szépen hozott a konyhára, a Cirque du Soleil „filmzenelemezei” közül ő muzsikált a legjobban a pénztáraknál, világszerte több mint félmillió darabot sikerült eladni belőle.

Talán ebből már látszik, hogy a Cirque mekkora üzlet, mindig is az volt, de mostanában még nagyobb biznisz lesz, hamarosan állítólag érkezik a tévéműsoruk, ruhamárkájuk és egyéb nyalánkságaik is, de reméljük, azért a fagyasztott CdS kaját kihagyják a repertoárból. Egyelőre viszont be kell érnünk az Alegríával, de annyi baj legyen.

Ha még nem tudod, hova menj kikapcsolódni a héten, a Player programajánlói segítenek neked!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában