Az nem vitatéma, hogy Jeremy Clarkson a magánéletben egy igen nehéz ember, hiszen emiatt vágták ki a Top Gearből is, hogy a társait, James May-t és Richard Hammondot átmenekítve az Amazonhoz a The Grand Tour című szériával ott folytathassa, ahol a BBC-nél abbahagyta.

És ezzel el is dőlt, hogy mi volt a Top Gear sikerének titka: a csapat. A három műsorvezető között ugyanis annyira tökéletes a kémia, hogy hiába maradt a formátum a BBC-nél, esély sem volt arra, hogy az új gárda egy ugyanannyira élvezetes show-t tegyen le az asztalra.

Clarkson pedig egyértelműen a triumvirátus vezérbikája: egy idétlen langaléta, sziporkázó öniróniával és lehengerlő humorérzékkel, aki lehet, hogy a forgatási szünetben a büfénél sorba állva bárkit elküld a picsába, de a kamera előtt egészen egyszerűen nincs hozzá fogható. A The Grand Tour utolsó epizódjában szó szerint könnyes szemekkel búcsúzott el a közönségtől, hiszen autós újságíróként majd televíziós műsorvezetőként hatvanas éveire a műsorkészítés jelenti számára az életet.

Aztán fogta magát és leköltözött az angol vidékre, hogy átvegye az évek során felvásárolt gazdaság vezetését, és úgy tűnt, hogy ezzel a tévés éveknek – leszámítva egy-egy The Grand Tour különkiadást – vége. Aztán persze jött a hír, hogy az Amazon mégsem nyugdíjazza hőseinket, sőt, elküldtek egy stábot Clarkson farmjára, hogy dokumentálják, hogyan boldogul az orángután mezőgazdászként.

És milyen jól tették!

A Prime Videón magyar feliratal már elérhető Clarkson farmja című minisorozat ugyanis egyszerűen imádnivaló lett.

Ennek a legfőbb oka, hogy Jeremy a műsorvezetőtársai nélkül is képes hozni a formáját. Ebben nyilván benne van a rendezés is, de tőle teljesen hiteles, hogy mindennek azzal a durrbele lendülettel fut neki, ami már a Top Gearben is remek showmant csinált belőle. A gazdálkodást például nyilvánvalóan azzal kezdi, hogy megveszi a lehető legkomolyabb Lamborghini traktort, amiről hamar kiderül, hogy egy csomó angol kiegészítővel nem kompatibilis, meg egyébként is túl nagy, még a pajtába is csak trükközve lehet vele beállni.

A nehézségeket emberünk minden esetben őszinte csodálkozással nyugtázza, ami már önmagában remek humorforrás, bár erős a gyanúnk, hogy nem egyszer komoly anyázás ment a kamerán kívül, tekintettel arra, hogy a friss gazda első évében egymásnak adta a kilincset a koronavírus, egy történelmi esőzés, majd egy szintén történelmi szárazság, arról nem is beszélve, hogy emberünk gazdaboltját is folyamatosan cseszegették a hatóságok.

Közben jönnek Clarkson szinte már megszokott barkácsmegoldásai, melyeket úgy vezet fel, ahogy egy igazi menthetetlen laikus tenné. Mint például amikor egy bivalyerős Honda motorral felturbózott szivattyúval akar öntözni, aminek kis híján az a vége, hogy a talajt bemossa a tóba, vagy amikor a termelői boltjába szánt illatgyertyájának azt a nevet adja, hogy Olyan a szaga, mint a heréimnek, arról nem is beszélve, amikor afelett érzett örömében, hogy a palackozott ásványvize éppen megfelel az egészségügyi előírásoknak, a címkére öles betűkkel írja ki, hogy Nincs benne szar.

Ezeknek a mutatványoknak az esetek nagy százalékában katasztrófa a vége, hogy aztán valamilyen csodával határos módon mégis megoldódjanak a dolgok.

Közben emlékezetes karakterekből is akad szép számmal, olyannyira, hogy ha tényleg ilyen arcok mozognak az angol vidéken, akkor annál szórakoztatóbb helyet jelenleg el sem tudnánk képzelni. A kedvencünk Gerald, a mindenes, aki olyan pusztító vidéki akcentussal beszél, hogy a sorozat magyar feliratát készítő munkatársak meg sem próbálták lefordítani, ami igazából nem is baj, hiszen az egészből maga Clarkson sem ért egy kukkot sem. Vidám Charlie, a gazdaság szakértője és könyvelője szintén hatalmas figura, de a prímet a 21 éves segítő, Kaleb viszi, aki simán megérdemelne akár egy komplett saját sorozatot is.

És nem csak arról van szó, hogy ezek miatt a Clarkson farmja igazi felhőtlen szórakozás, de közben még az is sikerül neki, hogy megmutassa, milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy olyan embernek, aki abból próbál megélni, hogy élelemmel látja el a városlakókat.

Mert a klímaváltozás közepette bizony a gazdálkodás nem csak játék és mese. Olyannyira nem, hogy a fináléban a műsorvezető döbbenten veszi tudomásul, hogy a költségeket levonva egész évben mindössze 144 font profitot tudott termelni, köszönhetően a koronavírus okozta válságnak és a szélsőséges időjárásnak. Így a mezőgazdásznak az állami támogatás nélkül szó szerint felkopna az álla, és ha egy farmernek felkopik az álla, a már emlegetett városlakók asztalára sem jut kenyér.

A vicceskedés mellett tehát komoly tanulságokkal is szolgál a Clarkson farmja, ami az ismeretterjesztés és a komédia határán egyensúlyozva képes nyolc részen keresztül fenntartani a néző figyelmét. Remek szórakozás, és újabb bizonyítéka annak, hogy nem érdemes lemondani erről a rigolyás 61 éves műsorvezetőről.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában