Legnyűgöző kép lett Az év természetfotója, a készítője, Daróczi Csaba 18 képpel szerepel majd a döntős képekből nyíló kiállításon.

Daróczi Csaba lett Az év természetfotósa, és Az év természetfotója díjat is ő kapta A halak csillagképe című képéért. Daróczinak összesen 18 képét állítják majd ki a Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022 pályázat legjobb képeiből szerdán megnyíló kiállításon a Természettudományi Múzeumban. Az egy fotóstól kiállított 18 kép rekord a pályázat 30 éves történetében.

„A képeim mint mindig, most is a Kiskunságon készültek, és a fele városom, Soltvadkert területén” – írta Daróczi a közösségi oldalán, a győztes képről megjegyezve:

„Ez a kép is a soltvadkerti tóban született, és amikor készen lett az első próbálkozásom róla, úgy döntöttem, hogy készítek róla egy kis videót, mert talán sokan nem hiszik majd el, hogy ezt egyetlen kattintással meg lehet csinálni :-)”
Daróczi Csaba: A halak csillagképe

A pályázatra 197 fotós 3533 felvételt küldött be, és Fáth Péter, a kiíró naturArt elnöke szerint „a harmadik fordulóba bejutott körülbelül 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 120 pályamű kerül falra, illetve az albumba”. A döntőbe jutott fotókból összeállított Az év természetfotói – Magyarország 2022 című kötetet az Alexandra Kiadó jelenteti meg.

Idén először mobillal készített képpel is lehetett pályázni, de nemcsak ez jelentett újdonságot: Kalotás Zsolt zsűrielnök szerint

„nemcsak meghökkentő nézőpontokkal találkozhatunk, hanem felfedezhetők olyan kreatív technikák is, amelyekkel eddig még sehol, még a külföldi pályázatokon sem találkozhattunk."

„A vezető magyar természetfotósok nemcsak tudatosan készítik megdöbbentő látványt közvetítő képeiket, hanem képesek a technikai háttér továbbfejlesztésére is, ami egyértelműen jelzi, hogy kiemelkedő alkotókészséggel rendelkeznek” – tette hozzá az elnök.

Az év ifjú természetfotósa a 16 éves Kártyás Gergő lett, aki számos nagyszerű képet készített. Az ifjúsági kategória fődíját Vonalkód című munkájával érdemelte ki. A fotó 2021 januárjának első heteiben készült Döröskén, középponjtában egy tőkésrécepár látható a téli tájban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gergő Kártyás (@kartyasgergonature) által megosztott bejegyzés

A kiállítást január 30-ig láthatod a Természettudományi Múzeumban.

(Forrás: MTI, fotó: Daróczi Csaba/Facebook)

Ez is érdekelhet:

Ennél vagányabb osztályképet nehéz lesz találni

Víz alatti osztályfényképpel ünnepeltek a végzős kanadai búvárok, de nehezen állt össze a kép: a felhajtóerővel dacoló búvárok zsebébe súlyokat tettek, és még így is volt, akit a szomszédja húzott vissza a székére.

Nyulakkal lett az év legjobb természetfotósa Daróczi Csaba

Az időzítés, a fények, a hangulat, a tökéletes élesség és a kompozíció együtt hozta meg a sikert.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Jövőre már csak olyan alkotások kaphatják meg a legjobb film Oscarját, melyek foglalkoznak valamely hátrányos helyzetű csoporttal

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés