Na jó, azért egy inaktív világháborús bomba csak előkerült.

Épül a Kalocsa–Paks Új Duna-híd, a kivitelezés első lépéseként az útépítéseken szokásos menetrend szerint elvégezték a régészeti- és szárazföldi/vízi lőszermentesítési munkákat, ez esetben több mint 50 ezer m²-en.

A Duna egyik partján, a foktői oldalon a főpálya nyomvonalában régebben lőszerraktár volt, ennek ellenére nem bukkantak robbanószerre – írta a kivitelező Duna Aszfalt közösségi oldala. A túlparton, a dunaszentgyörgyi oldalon ellenben

egy avar kori fahíd kilenc pillérjére, és római kori leletekre (dárda, medál, fülbevaló, karkötő) bukkantak a szakemberek. Ugyanitt lőszer is előkerült, inaktív világháborús bombák formájában.

Az épülő hidat egyébként előzetes egyeztetés alapján meg is lehet látogatni, a cég pedig a saját oldalán rendszeresen posztol az építkezésről – nemrég például arról, hogy a projekt Natura 2000-es területet érint, ezért a területen előforduló denevérek részére speciális fabeton denevérodúkat telepítettek a Nemzeti Parkok szakembereinek közreműködésével.

(Fotók: Duna Aszfalt/Facebook)

Ez is érdekelhet:

Rendkívüli felfedezést tettek egy olaszországi barlangban

Az olasz kulturális miniszter szerint az egész világ erről fog beszélni.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés