A világ kedvenc sorozatgyilkosa, az ország kedvenc stand uposainak brainstormingja, és egy világhírű noir-kötet heverjen az asztalunkon, ha olvasni szeretnénk.

Dashiell Hammett: A tizedik nyom

A krimiírók aranynemzedékének tagjai – Raymond Chandler, Ross McDonald, Mickey Spillane, William Gibson, Lawrence Block – nyugodtan elmondhatja magáról: mindannyian Hammett köpönyegéből bújtak ki. Ez az egykori magánnyomozó az 1920-as években olyan kőkemény, minimálra csupaszított, áramvonalas prózával mutatta be korának alvilágát, hogy az évtizedekre meghatározta nem csak a krimi műfaját, de közvetve a bűnügyi filmekét, és így összességében véve magát a popkultúrát is. A Tizedik nyom-ban hét novella található, elég vaskos kötetről beszélünk, amelynek címadó darabját el is lehet olvasni a kiadó honlapján.

A szerző első kézből merítette történeteit, ugyanis éveken keresztül dolgozott a Pinkerton Detektívügynökségnek, méghozzá nem egyszer káprázatos sikerrel, így az sem csoda, hogy a Continental Opról szóló történetekért rajongtak az olvasók. Hiszen lehet, hogy ez a detektív nem megnyerő, nem kedves és nem sármos, sőt még csak nem is mond jópofákat (ellenben előszeretettel használja az öklét), de kérlelhetetlen logikája és egy angol buldogot is megszégyenítő kitartása kivétel nélkül mindig meghozza az eredményt: a bűnös nem ússza meg tettét következmények nélkül, és ennél több se neki, se nekünk, olvasóknak nem kell.

Hammett nem csak a bűnügyi irodalom Gogolja, de Shakespeare-e és Dickense is egyben, szóval aki rosszul van az Agatha Christie-regények kartondobozból kivágott brit arisztokratáitól és inasaiktól, azoknak ez a darab erősen ajánlott.

Agave Könyvek, 337 oldal, 2980 Ft
Itt veheted meg: Shopline

(Izing Róbert)

Jeff Lindsay: Dupla Dexter

Dextert nagy valószínűség szerint a tévéképernyőkről ismeri az ember, holott a gonoszokra vadászó sorozatgyilkos elsőként regény formában hódította meg a közönséget. Jeff Lindsay a figura megalkotásával valami olyasmit tett, amivel kevesen próbálkoztak és még kevesebbeknek sikerült, nevesül megszerettetett a nagyérdeművel egy brutális szériagyilkost. Dexter Morgan ugyanis totál beteg, de a rendőrség kötelékében dolgozik (ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, ez kérem fikció), csak munkaidőn kívül, és kissé véresen zárja le ügyeit. Néha pedig nagyon jó csajokat szed össze. Nemrég meg is mutattuk őket.

A Dupla Dexter-ben egy úgynevezett copycat killerrel, azaz a módszereit másoló gyilkossal találja szembe magát, a sztori pedig a hagyományoknak megfelelően véres, durva, véres, fordulatos és véres. Az Edgar-díjas szerző nem próbálja szétfeszegetni, új dimenziókkal felruházni branddé avanzsált szereplőjét, a franchise-ra nagyon ügyelve az olvasó pontosan azt kapja, amit korábban megszeretett, hogy aztán köszönje szépen, kérje is a következőt. (Dexter’s Debut címmel állítólag idén meg is jelenik.)

Őszintén szólva egy részt sem láttam a sorozatból, vagyis nekem Dexter kizárólag regényalak, és annak teljesen fogyasztható, de nyilvánvaló, hogy aki a tévéképernyőről lepattanva kapja a kezébe a könyvet, az sem csalódhat: Dexter Morgan nem egy átlagos sorozatgyilkos.

Agave Könyvek, 334 oldal, 2980 Ft
Itt veheted meg: Shopline

(Izing R.)

Kiss Ádám, Benk Dénes: Kiss Kiss Benk Benk

Mit tegyen két humorista, ha írnia kellene, de nincs miről? Ír egy könyvféleséget arról, hogy nem tud könyvet írni. És szenved. A Kiss Kiss Benk Benk saját magát sem nevezi feltétlenül könyvnek, ami nem baj, mert jobbára nem is az. Két közkedvelt stand up-huszár papírra vetett agymenése bármiről, ami eszébe jut, egy leírt brainstorming, amibe bármi belefér. Hiszen tulajdonképpen nem is könyv ez.

És mivel az embernek sok minden eszébe jut egy könyv témájának kiagyalása alatt, ezért belefér a koncepcióba egy teljesen elmebeteg mese, némi állati híradó, Havas Hendrik életrajza, és illusztrációk, amelyeket nagyjából a hároméves unokaöcsénk is elkészíthetett volna. Aki viszont szereti ezt a két figurát, nagyjából azt kapja, amire számít: egy vékonyka kötetet, remek és fárasztó poénokat, néha kifejezetten nem képernyő-kompatibilis verzióban. De mivel ez csak egy agymenés, ezért többnyire csak a rajongók fogják értékelni.

Ulpius-ház, 188 oldal, 3499 Ft
Itt veheted meg: Shopline

(Hauschel T.)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon