A Lumiére-testvérek A vonat érkezése című alkotása 1896-ban olyan élmény volt a kor embere számára, amit azóta szinte alig élhetett át néző a mozi történelmében.

Hiszen a közönség akkor egy új médium születésének lehetett szemtanúja, és minden, ami utána jött, lehetett elképesztően látványos, de már egy ismert formátum termékeként nem válthatott ki akkora döbbenetet, mint az első mozgóképek. Talán akkor érezhettek ismét valami hasonlót a nézők, amikor 1927-ben A dzsesszénekes című alkotással megkezdődött a hangosfilm korszaka, vagy amikor 1939-ben bemutatták az első, teljes egészében színes filmre forgatott filmet, az Elfújta a szél című klasszikust.

Persze mindez még a fasorban sem volt, amikor 1895-ben a Lumière fivérek megtartották az első nyilvános vetítést, melyen az érdeklődők szájtátva bámulták az A munkaidő vége című alkotást.

A vonat érkezése kicsit később került be a repertoárba, de mind közül ez a leghíresebb korai film, melyet szinte mindenki láthatott már valahol. Most megmutatjuk mi is ezt az 50 másodperces médiatörténelmi alkotást.

A klip nem egy mai gyerek, konkrétan 124 éves, és természetesen meg is látszik rajta, hogy akkor készült, amikor a mozgókép még világszenzációnak számított.

Ezt a szösszenetet vette most kezelésbe egy tanuló algoritmus, ami egészen hihetetlen módon képes volt 4K-s felbontásúra felhúzni a Lumiére testvérek munkáját, és ha ez még nem lenne elég ok a csodálkozásra, a feljavított verzió képfrissítése 60 fps lett.

Hihetetlen! Látnod kell a saját szemeddel!

A szenzációs eredményért egy Denis Shiryaev nevű YouTubernek kell köszönetet mondani.

A képmanipuláló tanuló algoritmusokat sajnos nem csak ilyen varázslatos dolgokra lehet használni.

Ebben a cikkben megmutatjuk a sötét oldalt is:

Simán bekerülhetsz egy pornófilmbe, még akkor is, ha nem akarod

Nem, sajnos nem viccelünk. Gal Gadottal, azaz Wonder Womannel például ez már meg is történt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Az év egyik legjobb játéka is lehetett volna, de a pénzéhség közbeszólt

Thor hangján szólal meg Deadpool a Deadpool és Rozsomák szinkronizált előzetesében

További cikkeink a témában