Belső-Erzsébetváros árnyalatainak megvilágítása: többek között ez a célja a Negyed6Negyed7 Fesztivál hanukai kiadásának. A szerda este pedig máris erről szólt a Spíler és a Gozsdu Manó Klub között félúton.

Este fél nyolckor ugyanis ünnepélyesen is felavatták az oda térinstallációként felállított, a BLOKK Építész Műhely által összerakott Hanukia Padot, ami egy minimalista, derékszögesített változata a hanukai menórának. És nem csak egyszerűen meggyújtották az első mécsest a tetején, hanem huszonegyedik századi és egyben stílusosan bulinegyedi módon animált fényfestéssel világították azt be.

Szavak nélkül is frappáns kinyilatkoztatás volt, hiszen a december 5-éig tartó programsorozat pont azt tűzte zászlajára, hogy hozzák közös nevezőre, de legalábbis egymáshoz közel a különböző hagyományokat, különböző társadalmi csoportokat, zsidót és nem zsidót, öreget és fiatalt, szubkultúrát és szubkultúrát, ami, körülnézve a pesti éjszakai élet főkereszteződésében, mintha sikerült is volna: kimért, középkorú kalapos és fiatalosan fullsapkás fiatal, sisakos bringás és gyerekkel érkező családanya mind körbeállta az egészében fából készült térbútort, és hallgatta végig a szervezők monológját.

Ami amúgy főleg az összetartásról szólt, meg arról, hogy a programok hogyan rímelnek erre, úgyhogy pár szóban énekeljük is meg, hogy az előttünk álló nyolc napban mi minden lesz a környéken – részletezés nélkül, mert a kedvcsináló így működik csak igazán: közösségi falregény, streetfood séta, túra az erzsébetvárosi Rózsadombra, mindenféle zenei aktok Haifától Berlinig és nu soultól a dubstepig, koldulójóga és mézeskalács workshop, téli bringázásra felkészítő foglalkozás és olívaolaj-kóstoló, dokumentumfilmek, művészeti könyvek raklapról, Bánkitó afterparti, visszafojtott emlékezet, város mint játszótér.

Mindent a fesztiválról itt, programok facebookos verzióban errefelé, lapozható verzióban pedig emerrefelé. De egyébként aki a napokban a vigalmi negyed felé jár, úgysem fogja tudni kikerülni, hogy a kezébe ne akadjon egy igazi programfüzet is, hiszen a Kolortól a Kazimíren át a Kisüzemig, a Fogasháztól a Doblón keresztül a Fekete Kutyáig fog állni a bál.

És ezt olvastad már?
Nyomorult karácsonyfát sikerült felállítani a londoni Trafalgar Square-en