Igen, jól olvastad: szépségverseny robotok által rajzolt nőknek. Ez tényleg megtörténik.

Persze nem úgy megy a dolog, hogy egy generatív mesterséges intelligenciával rajzoltatsz egy bombázót, beküldöd, és ha a zsűri a te műcsajodat találja a legdögösebbnek, már kapod is postafordultával a fődíjjal járó pénzösszeget. Ennél azért egy kicsit bonyolultabb a Fanvue nevű cég által szervezett World AI Creator Awards (WAICA) nevű verseny.

A zsűri ugyanis a döntése során nemcsak azt veszi górcső alá, hogy a versenyző virtuális személyiség mennyire szép, de azt is, hogy milyen technológiával hozták létre, és milyen jelenléttel büszkélkedhet az online térben. Van miből válogatni, jelenleg ugyanis állítólag nagyjából tízezer ilyen MI által generált műember van jelen a világhálón.

A verseny ötlete legfeljebb számunkra tűnik elképesztően bizarrnak, a tartalomgyártással foglalkozó piaci szereplők szerint a WAICA lehet egy idő után a techvilág Oscarja.

Hogy ez nem túlzás, azt jól jelzi egy Emily Pellegrini nevű instamodell esete, aki tavaly év végén azzal lett híres, hogy az Instagramon több híresség is privát üzenetben próbálta őt felszedni, mígnem kiderült, hogy a hölgy nem is létezik, csupán a mesterséges intelligencia hozta létre. Ő az:

Szerintünk ez a történet tökéletes kritikája volt az Instagramból élő hivatásos jónők által felépített rendszernek, hiszen ezek a lányok ugyanúgy nem léteznek abban a formában, ahogyan a világ elé tárják magukat, ahogyan Emily sem.

Jelenleg persze dübörög az MI-mánia, így nagyon sokan nem eképpen értékelték az ügyet, hanem annak látták bizonyítékát, hogy igenis mutatkozik igény még az eleve hazudott szépségű hús-vér instamodelleknél is szexisebb és tökéletesebb, robotok által létrehozott lányokra. Ilyenekből pedig rengeteg van, hiszen – ahogy azt mi is kiderítettük – egy átlagos képalkotó MI valamiért csak vonzó nőket képes rajzolni:

Will Monange, a Fanvue társalapítója elmondta, hogy a tartalomgyártással foglalkozó kreatívok jelenleg egy extrémen izgalmas közegben alkotnak és a cége által létrehozott platform még vonzóbbá teheti ezt a szegmenst az újonnan érkezők számára, annál is inkább, mert a Miss AI az általuk kitalált növekedést serkentő programnak csak az egyik része.

A Fanvue jelenleg a mesterséges intelligenciával tartalmakat gyártók piacvezető platformja, ami azért nagy szó, mert elemzők szerint ez a szegmens idén átlépheti az egymilliárd dolláros piaci részesedést. A szépségverseny zsűrijében olyan arcok foglalnak majd helyet, mint a híres brit politikus, író, mádiamágnás és üzletember, Lord Alan Sugar pr-tanácsadója vagy Anglia egyetlen szépségverseny-történésze, Sally Ann Fawcett, aki elmondta, hogy nagyon izgalmasnak tartja, hogy ott lehet egy ilyen futurisztikus eseményen.

Az első Miss AI-választást 185 évvel a történelem első szépségversenye után tartják meg.

Azért az ötletet nem mindenki ölelte a keblére. Az eseménnyel kapcsolatban már felszólaltak valamivel józanabb hangok is, akik szerint ez az egész még irreálisabb elvárásokat alakíthat ki a fiatalokban a szépség fogalmának egyre elérhetetlenebb magasságokba emelésével.

A Miss AI cím győztesét futtató tartalomgyártó ötezer dolláros pénzjutalomban részesül majd, illetve részt vehet egy háromezer dolláros értékű programban, melynek az a célja, hogy a tevékenységével még komolyabb sikeret érhessen el az online térben.

A jelentkezés egyébként teljesen ingyenes, így jó eséllyel a szervezőknek rengeteg fake pucér nős képen kell majd átrágniuk magukat, mire győztest hirdethetnek.

(Forrás: Mirror, főkép: Tengr.ai)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Döbbenet, mennyire rosszul szerepel a Furiosa az amerikai mozikban

További cikkeink a témában