Hány méter magas Európa legmagasabb felhőkarcolója? És vajon a földrengésekben gazdag Japánban építettek-e magasabbat? Tippelj, aztán mondjuk a megoldást.

Japán az egyik legfejlettebb technológiájú civilizáció, sokáig több iparágban világelsőnek számított, és most is a világ élvonalában van. Tokió méreteit és neonfényeit látva könnyen gondolhatjuk, hogy arrafelé eleve más léptékben gondolkoznak, mint Európában, másfelől Japán erősen kitett a természetnek: négy tektonikus lemez találkozásánál fekszik, így erős a geológiai aktivitás.

Évente 1500 földrengést mérnek (ezek közt nem ritka a 4-7-es erősségű), de a cunami sem ritkaság, továbbá a világ működő vulkánjainak tíz százaléka az országban található.

Ezek után már jó kérdés, hogy Európa vagy Japán legmagasabb épülete a magasabb?

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Nos, a képzeletbeli meccs szoros: Európa vezetett egészen július elejéig, a Warsaw Tower (310 méter) tíz méterrel volt magasabb az oszakai Abeno Harukasnál. Július 4-én azonban átadták Tokió szívében a 330 méteres, dallamos nevű Azabudai Hills Mori JP Towert.

Fotó: Mori Building Co

Az új torony az üveg irodaépületekkel és luxus lakóházakkal telített Minato Ward kerületben áll, és a Mori Building Co. építette. Az új rekordernek 64 szintje van a föld fölött, öt a föld alatt, található benne Spa, és várhatóan oda költözik a tokiói British School és a Keio Egyetem egyik egészségügyi intézménye.

Persze a fejlődés itt nem áll meg, a terv szerint 2027-ben adják majd át a tokiói pályaudvar közelében épülő 390 méteres felhőkarcolót, amelyet a Mitsubishi Estate Co. épít.

Európában pedig közben talán nem is annyira a magasság a kérdés, hanem egy szemléletbeli váltás: egyre több magas épületet terveznek fa, az egyre sokrétűbb CLT felhasználásával, azaz előtérbe egy kerül egy jóval kisebb ökológiai lábnyomú, megújuló építőanyag.

(Forrás: Japan Times)

Ez is érdekelhet:

Ilyen belülről Európa legmagasabb épülete, a Varsó Torony

Kilátóterasz 230 méteren, világháború előtti burkolatok, hotel, éttermek, boltok, kétszintes edzőterem – ilyen Európa új legmagasabb épülete, a Varsó Torony.

25 percnyi erdőnövekedés sem kell a világ legmagasabb faépületéhez

Nem akartak rekordot, de amikor 90 centire kerültek az előző csúcstartóhoz, megbillentették kicsit a tetőt. De nem ez az igazán érdekes a világ legmagasabb faépületével kapcsolatban.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés