Még ma is roppant erős az 1987-es díjnyertes fotó, amin egy sebész a 23 órás szívműtét után figyeli a pánciense életjeleit a monitoron. De nemcsak a fotó érdekes, az is, ami később a szereplőkkel történt.

Rengetegszer látunk képeket sportolókról, főleg focistákról, akik 90 vagy 120 perc után a végsőkig kimerülten, csapzottan néznek a kamerába/maguk elé/az elszalasztott trófeára/stb. Hasonló szellemben készült az a kép is, amit 1987-ben a National Geographic az Év Fotójának választott, csak itt más volt a tét és a kontextus:

egy lengyel sebész, Zbigniew Religa figyeli a betege életjeleit a monitoron egy 23 órás szívátültetés után.

A páciensnek csak a fejbúbja látszik, Religa még figyel, az egyik asszisztense elaludt a sarokban, körülöttük kábelkötegek, edények, tájkép csata után. A főszereplő szemében fáradtság, aggodalom, bizonytalanság.

James L. Stanfield fotója egy évre rá World Press Photo helyezett is lett, de érdekesebb, ami a szereplőkkel történt később: akkoriban ez a műtét a lehetetlennel volt határos Lengyelországban (az első szívátültetést csak két évvel korábban végezték az országban), de doktor Religa teljes sikerrel járt. 1995 júniusában „ő lett az első sebész, aki emberi testből származó anyagokból készített mesterséges szívbillentyűt ültetett be”, kilenc évvel később pedig „az általa vezetett orvosi team EUREKA-díjat nyert a brüsszeli Szabadalmi Világkiállításon egy beültethető keringéstámogató szívpumpa kifejlesztésért”, írja a Szívesnapló blog.

Religa később sikeres politikai pályafutást is befutott, 1993-ban parlamenti képviselőnek választották, 2001-ben újra bekerült a törvényhozásba, 2005 októberétől két éven át Egészségügyi Miniszter is volt.

A doktor erős dohányos volt, 2007-ben tüdőrákot diagnosztizáltak nála, és két évvel később meghalt. Az egykori betege, Tadeusz Zitkevitsz túlélte Religát: 91 évesen halt meg 2017-ben. Religa életéről Bogowie (Istenek) címmel filmet is forgattak 2014-ben.

Az alábbi rövid portrét pedig már csak a képek miatt is érdemes megnézni:

Religa egyik asszisztense, Marian Zembala szerint ugyanakkor a híressé vált fotón nem Zitkevitsz szerepel: vele valóban lezajlott a 23 órás szívátültetés, és valóban túlélte az orvost, csakhogy a kép és a sebészeti napló átvizsgálása alapján arra jutottak, hogy ez a fotó két órával később készült, egy másik műtőben. Ha ez így is van, az semmit nem von le Religa erőfeszítéseiből, és fotó is ugyanolyan erőteljes marad – viszont azon elgondolkodhatunk, hogy az ember hajlamos a történeteket egyszerűsíteni és kerekíteni, talán a könnyebb befogadás érdekében.

(Forrás: ZME Science, fotó: polska.library.gov)

Ez is érdekelhet:

Visszakapta az olimpiai érmét a lengyel atléta, aki korábban elárverezte, hogy így gyűjtsön pénzt egy kisfiú szívműtétjére

Maria Andrejczyk a lengyelek gerelyhajítója elárverezte a Tokióban megnyert ezüstérmét, hogy így segítsen egy szívbeteg nyolc hónapos kisfiúnak.

Filléres, magától felszívódó pacemakert fejlesztettek ki

Kipróbálták, működik, állatokon legalábbis.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A tökéletes szülinapi ajándék egy 40 éves férfinak

A borotválkozás egy másik szintje: ismerd meg a Braun S9 Pro+-t, a márka eddigi legjobb elektromos borotváját

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés