Már megint a mesterséges intelligencia, ezúttal a Midjourney képalkotó tanuló modell, melyet a Lyrical Realms nevű csapat megkért arra, hogy mutassa meg, hogyan néznének ki a Family Guy című animációs sorozat szereplői egy nyolcvanas évekbeli amerikai sitcom főhőseiként.

A művelet persze kicsit bonyolultabb volt, mint bepötyögni a kívánságot egy konzolon. A robot nagyjából 1500 képet generált, mire összehozta azt a stílust, amit már a kísérletet vezető művészek is megfelelőnek találtak.

Ebből kellett kiindulni

Ezután elő kellett venniük a Photoshopot is, de nem azért, hogy maguk csinálják meg, amire a robot nem volt képes, csupán néhány kevésbé jelentős tökéletlenséget – például fekete vagy piros szélek a karakterek körül – kellett kijavítaniuk a képeken. Az eredmény olyan átütő lett, hogy az elkészült videót kilenc nap alatt 4,5 milliószor nézték meg.

A Midjourney név egyébként manapság nem cseng túl jól a művészvilágban és nem (csak) azért, mert az alkotók félnek, hogy ez a robot elveszi a munkájukat. A cég alapítója ugyanis tavaly decemberben elismerte, hogy a modell tanításához nagyjából százmillió képet használtak fel a jogtulajdonosok engedélye nélkül, aminek akár komoly következményei is lehetnek.

A Getty Images nevű médiavállalat korábban szerzői jogok megsértése miatt pert indított a Midjourney-hez hasonló Stable Diffusion nevű képalkotó mesterséges intelligencia fejlesztői, a Stability AI ellen, miután kiderült, hogy engedély nélkül használták föl a képeiket a fejlesztés során. A per kimenetele komoly precedens lehet a jövőben.

(forrás: Petapixel)

Ez is érdekelhet:

Egy kicsit be vagyunk tojva, miután meginterjúvoltuk a világ egyik legfejlettebb mesterséges intelligenciáját

Néhol egészen hátborzongató beszélgetést folytattunk egy robottal, ami egy napon talán elveszi a munkánkat. Rosszabb esetben elpusztítja az egész emberiséget.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában