Minden, amit tudnod kell a Nova Rockról, mielőtt elindulsz. Szívesen.

Utazás

Kocsival érdemes, de nyilván akkor mi lesz az Ottakringerekkel? Budapestről kb. 100 perc alatt röhögve le lehet érni Nickelsdorfba, de vonattal se nagy dolog, ráadásul a nickelsdorfi állomásról buszok mennek a fesztiválra. Ha kocsival mész, Hegyeshalomnál le lehet térni az autópályáról, rövid kitérő, és nem kell osztrák pályamatricát venni.

Parkolás

Ha autóval mész, viszonylag könnyű parkolóhelyet találni a fesztivál előtti réten, csak egyetlen baj van: semmilyen jelzést nem használnak arra, hogy meg is tudd jegyezni, hol parkoltál. Így csak leteszed egy gigarét valamelyik pontjára a kocsit, aztán sok szerencsét, találd meg. Ez a sötétben éjszaka extrém sport is lehet, úgyhogy érdemes a Google Maps-en rábökni az Itt parkoltam-funkcióra, aztán kifelé menet menni a pötty után. Másképp aligha fog menni.

Méret

A fesztivál viszonylag kicsi, mindössze három színpad van, abból kettő giganagyságú, a harmadik pedig úgy nő, mint a gomba. Legutóbb két éve jártunk a Nova Rockon, akkor a Red Bull színpad még egy kisebb helyszín volt, ma már egy komoly nagyságú fesztiválszínpad, ahol úgy nyomják a pirotechnikát, mintha nem lenne holnap.

Látvány

Egyébként a tűz az egész fesztiválon ott figyel. Nappal nem különösebben látványos a helyszín, éjszaka viszont kivirágzik, minden neonfényes, jönnek a lézerek, a lángcsóvák, szóval gyönyörű, na. És az sem mellékes, hogy a fesztivált körülvevő szélerőmű-extravaganza is csodaszép, főleg a lemenő nap fényében.

Bejutás

Valahogy mindig sikerül a Novának a lehetetlen, még akkor is könnyen be lehet sétálni a nagy Nova Rock-felirat alatt, amikor elvileg sorok állnak a bejutásra várva. Nem azt mondjuk, hogy mindig csak úgy könnyedén, várakozás nélkül be lehet sétálni, de délután, a nagy bejutási roham idején is viszonylagosan tűrhető idő alatt be lehet jutni.

Fizetés

A fesztivál egyik gyenge pontja. Itthon már bátran lehet PayPass-szal fizetni, a Nova viszont nem enged a saját kártyájából, amit folyamatosan tölteni kell pénzzel kártyáról vagy készpénzzel a helyszínen a Ladestation feliratú konténereknél, vagy egyszerűbben az applikációból. Piros pont, hogy a kártyának nincs külön díja, de ha brandingelt kártyát veszel, az 5 Euróba kerül. A pultoknál odaadod a kártyát, a pultos elveszi, és hozzáérinti a mobiljához, így fizetsz, de nagyon figyelni kell, mert minket például úgy lehúztak 8-10 Euróval, mint a huzat, úgyhogy érdemes kérdezgetni folyamatosan, hogyan is áll az egyenlegünk, nehogy túl gyorsan tűnjön el róla egy kisebb-nagyobb összeg.

 

Alkohol

A fesztivál söre az Ottakringer, semmi probléma nincs vele, finom, csúszik, és akár literes kiszerelésben is kapható. Ha nem jönne be, lehet inni helyi fröccsöt Red Bull-lal, de akadnak koktélbárok is, ahol akár literszámra lehet venni mondjuk a Long Islandet. A Drinks feliratú pultoknál lehet hozzájutni a mannához, de ami a legjobb, még a nézőtéren, akár az első sorokban is megjelenhet Jürgen egy háti csapolóval, úgyhogy akkor is vehetsz sört, amikor éppen már reménytelennek tűnik.

Alkoholmentes

Fura, de a Nova Rockon nem Coca Cola vagy Pepsi-termékeket, hanem Fritz-Colát lehet kapni, valamint a Red Bull Organics-szériáját, ami ugye nem energiaital, hanem bio és organikus összetevőkből készült üdítő, ami bazi jó, de elég drága.

Kaja

Nincs igazán nagy választék, de tulajdonképpen minden van. Minden is. A lángostól kezdve az ázsiai kaján és a hamburgereken át a rántott bármiig tényleg akármit meg lehet szerezni, ha kell. Vegán, vegetáriánus és gluténmentes cuccokat is lehet találni.

Árak

Európai mértékkel nézve közepes. Egy Ottakringer 5 Euro, egy kis Jägermeister 3, a kaják 6-9 Euro környékén mozognak, de mondjuk 9-ből már úgy meg lehet kajálni, hogy az ember majd’ kipukkad. Azt bele kell kalkulálni az árakba, hogy ahogy a többi fesztiválon, itt sincs eldobható pohár, a visszaváltható korsónknak egyszeri 1 Euro a díja, és bármelyik pultnál visszaadják a kártyádra.

Tömeg

Nem vészes. Sokan vannak, de nagy a terület, így eloszlik a tömeg, a színpadhoz jutás pedig egyenesen parádés. A nézőtér a kék színpad előtt három részre van osztva, az első két szektorba a bejutás oldalról történik, és nagyjából még akkor is jó eséllyel be lehet jutni egy zenekar első soraiba, ha már megy a buli. Persze nem mindig, de legtöbbször működik a dolog. Ugyanez a helyzet a vécékkel is, mármint nem a három részre osztottság, hanem hogy ha az ember be akar jutni a jó magyar ToiToi… akarom mondani Yoo!-k egyikébe, akkor nem nagyon kell várni.

 

Színpadok

Három színpad van: a Blue Stage, ez a legnagyobb, előtte fér el a legtöbb ember, de nem sokkal kisebb a Red Stage sem, ahol egyébként szintén A-kategóriás zenekarok lépnek fel, így mondjuk nagyon nehéz eldönteni, amikor egyszerre játszik a Slayer és a The Cure, hogy mi a franc legyen. A Red Bull Stage is rendesen kinőtte magát, már ott is elég szép nevek lépnek fel, nem csak a helyi erők. Persze akadnak kisebb bulihelyszínek is, de azok inkább csak éjszaka, a nagykoncertek után lesznek érdekesek, ha még nagyon benne van az ember lábában a bugi.

Erősségek

A Nova Rock meglepően közel van, nagyon jó az elosztása, jók a zenekarok, és könnyű a színpadokhoz jutni, főleg a Blue Stage-hez. Jók a kaják, jók a sörök, érdekes a helyi fröccs. Bizonyos kajáldákban nem kell meglepődni, ha magyarul beszélnek.

Hibák

Egyértelműen a fizetési rendszer és az, hogy a sörös pultoknál főműsoridőben nagyon lassan halad az élet, ugyanis úgy oldották meg a sörpultokat, hogy azok körbeállhatóak legyenek, így mindenki mindenhonnan kérni akar, a személyzet pedig nem tud elég gyors lenni. Arra is készülj fel, hogy az átlagosnál jóval nagyobb a por, éjszaka már olyan, mintha egy konstans ködfelhőben úszna a fesztivál.

Fotók: Lapis Botond / Hauschel Tamás / Heimo Spindler

És ezt olvastad már?
A Netflix legnépszerűbb mozijának bakiparádéja talán még a filmnél is viccesebb