Néha borzasztóan idegesítő, néha borzasztóan bugyuta, de mégis nagyon szórakoztató ez a teljesen valószínűtlen második rész. És igen, Jennifer Aniston még mindig lehetne a perverz fogorvosunk.

A Förtelmes főnökök túl nagy siker volt 2011-ben ahhoz, hogy ne kapjon második részt annak rendje és módja szerint, és nem tettünk volna túl nagy téteket arra, hogy élvezhető vígjáték kerekedik egy olyan sztori továbbmeséléséből, aminek perfekt vége szakadt az első rész stáblistája előtt, magyarán szólva legalább annyira szükségtelen volt második epizódot készíteni belőle, mint lejátszani egy Guetta-dalt egy ’80-as évek partin. De pénz beszél. A három férfi pedig visszavág. És az a helyzet, hogy valamennyire sikerült is jól megoldani a helyzetet.

Azt azért mégiscsak nehezen vette volna be a néző gyomra, ha Jason Bateman, Jason Sudeikis és Charlie Day mégiscsak ki akarta volna nyírni a megmaradt főnököket így 2014-ben, mert az milyen már, inkább új helyzet elé állítják őket, amit újfent borzalmas eszközökkel próbálnak megoldani. Nick, Kurt és Dale ezúttal egy forradalmi tusolót találnak fel, ami azonnal fel is kelti egy üzletember érdeklődését, a dúsgazdag Bert Hanson (Christoph Waltz) azonban túljár az eszükön, így gigantikus tartozásba verik magukat, így könnyen elbukhatják jól tejelőnek tűnő üzletüket is. Rövid huzavona után úgy döntenek, az egyetlen megoldás, ha elrabolják Bert fiát, a tahó Rexet (Chris Pine), és váltságdíjat követelnek érte. De az ügy természetesen nem úgy alakul, ahogy tervezték.

A Horrible Bosses 2 még annyira sem veszi komolyan magát, mint elődje. És ez valahol baj. Azért baj, mert Jason Bateman karakterén kívül mintha mindkét barátjának IQ-ját megharmadolták volna, és ez bizony néha veszettük idegesítő helyzeteket képes szülni. Mint ahogy az is rettenetes fészkelődésre ad okot a film felétől, hogy a poénforrások kb. 50%-át azt teszi ki, hogy a hármasból legalább ketten hosszú másodpercekig egyszerre beszélnek. A maradék 50% egyenlő arányban oszlik el a gusztustalan és gusztustalan, de nagyon jó poénok között.

De hát valahol ez volt a helyzet az első rész esetében, nem? Ha Sudeikis és Day nem lennének sokkal bugyutábbak, mint korábban, tulajdonképpen semmi sem változott volna, már ha pár teljességgel logikátlan és elnagyolt történéstől eltekintünk. És nem úgy maradt meg ugyanolyannak a film, ahogy a Másnaposok 2 esetében. A Förtelmes főnökök 2 csak akkor ismétli önmagát, amikor tényleg érdemes. Minden régi karakter visszatér (aki vissza tud), és mindenkin látszik, hogy veszettül élvezi a munkát.

Olyan film ez, mintha pár olyan haver csinálta volna, aki csak együtt akart lógni. És pont ez menti meg attól, hogy besoroljuk a rossz folytatások halmazába. Lelkes és felszabadult, de valami hihetetlen módon. Az élvezhetőségen ezúttal pedig segít a remek szinkron is, ami annyi jól elsülő káromkodást és nyelvi geget tesz hozzá az élményhez, aminek hiánya talán más országokban nem ilyen formában, vagy semennyire sem röhögteti meg a helyieket.

A Förtelmes főnökök 2 nem olyan jó, mint az egy, de hozza azt, amit a néző elvár tőle, olcsó poénokért nem megy át a szomszédba, de mindegy is, tudjuk, mire fizettünk be, és igyekszik meg is szolgálni a mozijegy árát. Aki az elsőt szerette, jó eséllyel ezt is fogja. Már csak azért is, mert ebben a filmben van minden idők egyik legviccesebb autósüldözése. És hát ugye itt van nekünk újra Jones. Igen. Az a Jones. Most nem írom le a nevét. Köze van hozzá az anyáknak. Csak aztán most már elég legyen, és ne kapjanak kedvet egy harmadik részhez, mert az már kicsit sok lenne a jóból.

A player szerint

  • A jobb folytatások közé tartozik, de nem klasszikus
  • Sudeikis és Day karakterei rettentően IQ-hiányosak lettek
  • Felszabadult és teljesen őrült vágta
Player-méter
6
És ezt olvastad már?
Nyugodt vagy kontrollertörő gamer vagy? Ebből a kvízből kiderül