A golfpálya-tulajdonosok a franciák „magyar taxisai”, csak ott ezt nem hagyja szó nélkül a nép.

Az sajnos senki számára nem újdonság, hogy egész Európa példátlan szárazságtól szenved. Elég csak szétnéznünk itthon ahhoz, hogy lássuk ennek következményeit: kiszáradó tavak, sivatagosodó Alföld és rekord alacsony vízállás a folyóinkban. A dolog természetesen nemcsak nálunk okoz problémákat, tőlünk nyugatabbra is gondok vannak, ami végül komoly kormányzati döntésekhez vezetett Franciaországban is.

A francia kormány a szárazság következtében vízkorlátozásokat vezetett be, mely miatt jelenleg tilos néhány nem létszükségletű, nagy vízigényű tevékenység, mint például az autómosás és a kertöntözés. Érthető a dolog, és valószínűleg senki nem is emelte volna fel a hangját a szabályok ellen, ha a törvényhozók nem raktak volna be egy arcpirító kiskaput a vonatkozó jogszabályba:

a tilalom alól a golfpályák felmentést kaptak.

Ez sokaknak csípheti a szemét, hiszen a golf még mindig hagyományosan a felső tízezer sportja, így érthető, ha egy átlagember kicsit felpaprikázza magát, amikor azt hallja, hogy neki nincs joga a zöld kerthez, de a gazdagoknak változatlanul jár a friss gyep a vasárnapi ütögetés mellé.

A felmentés persze nem korlátlan, hiszen a golfklubok kizárólag éjszaka öntözhetnek, ráadásul csak az eddigi vízmennyiség harminc százalékát használhatják fel, de a dolog így is kiváltott némi felháborodást. Olyannyira, hogy az Extinction Rebellion nevű szervezet aktivistái megtámadtak két golfklubot – a Vieille-Toulouse és a Garonne des Sept Deniers pályákat –, melyeknek néhány lyukát kiöntötték betonnal, majd az eredményt posztolták a Twitterre azzal, hogy ezek a lyukak 277 ezer litert fogyasztanak.

Gerard Rougier, a francia golfszövetség elnöke korábban azzal védte meg az öntözési tilalom alóli kivételezettségüket, hogy szerinte egy golfpálya zöld fű nélkül olyan, mint egy jégpálya jég nélkül, továbbá hangsúlyozta, hogy a golfklubok mintegy 15 ezer embernek adnak munkát országszerte, de ezzel a számmal igazából nehéz bárkit is sokkolni egy 67 milliós országban, ahol a lakosság nagy részét most igen fájdalmasan érintik a korlátozások.

A vízkorlátozások részletes szabályainak meghatározása egyébként az egyes területi önkormányzatok diszkrecionális jogkörébe esik, így akad olyan terület, ahol a golfpályák nem kapták meg a máshol megadott felmentést. Ilyen a nyugat-franciaországi Ille-et-Villaine, ahol a gazdagok kedvenc időtöltésének helyet adó pályákra sem szabad pazarolni az egyébként is egyre korlátozottabb mértékben rendelkezésre álló édesvíz-készleteket.

(forrás: Reuters, főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Egyre népszerűbb egy videó, aminek gyártója azt állítja, hogy a Metallica rasszista

Az influenszer szerint el kellene törölni a Stranger Things miatt a fiatalok körében is hirtelen népszerűvé lett bandát.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában