Tim Burton az utóbbi években erősen középszerű filmekkel támadta a mozinézőket. Egy kivételével, ez viszont csak mostantól látható itthon. Végre.

Az Oscar-díjra jelölt Frankenweenie Burton egy ’84-es kisfilmjének, a Vincent-nek a remake-je, vagy inkább teljes verziója stop motion animációval. Nem hibáztathatjuk a forgalmazót azért, mert nem küldte tavaly csatasorba a jegyvásárlók meggyőzésére, mivel bármennyire is zseniális a film, igen kevesen váltottak volna jegyet egy fekete-fehér, animációs felnőtthorrormesére. Ráadásul 3D-ben, kiemelt helyárakkal.

A Burton-rajongóknak a régóta várt DVD és Blu-ray kiadás maradt, amire egészen mostanáig kellett várni, de megérte, hiszen a Frankenweenie többször is újranézős, megható, tipikus timbörtön-képi világú csoda, afféle sötét tanulmány az emberi korlátoltságról és gonoszságról, na és persze a szeretetről, ami mindent legyőz.

A történet szerint egy kisfiú, Victor és hű ebe, Sparky kénytelenek búcsút inteni egymásnak, amikor a cukiságversenyek első helyezettjeként tündöklő kutyuli egy autó lökhárítójával találkozik. A fiú vigasztalhatatlan, a közelgő tudományos verseny azonban felnyitja a szemét, és ráébred, hogy talán mégis tehet valamit legjobb barátja feltámasztásának érdekében. A terve sikerrel jár, kutyáját azonban el kell rejtenie a korlátolt felfogású város szemei elől, mert New Holland település lakói bizony azonnal pecsenyét sütnének mindenből, ami nem illik bele meglehetősen szűkös világképükbe.

Maga a település meglepő hasonlóságokat mutat Burton Ollókezű Edward-jával, de pont, mintha az inverze lenne. A kertvárosi hangulatot megfejeli azzal, hogy itt szinte mindig sötét van, nincsenek színek, a távolban azonban egy furcsa épület áll. Hol is láttunk már ilyet? Mivel az eredeti mű jóval Edward kalandjai előtt készült, az utalás inkább fordított sorrendben értelmezhető. A városkában Victor családján kívül mindenki teljesen nyakatekert módon beteg, a karakterek amolyan jóféle Burton-karikatúra módszerrel ábrázoltak, akiknek a fekete-fehér képek és a beállítások teljesen nyíltan és bátran kölcsönöznek bizarr hangulatot.

A Frankenweenie igazán kellemes darab. Ha letettél már az egyik kedvenc rendeződről, ha azt hitted, nem képes már elámítani, akkor ajánljuk ezt a szörnyfilmbe hajló remekművet. Minden tekintetben tipikus Tim Burton. A jobbik fajtából. Ráadásul most megnyerheted tőlünk DVD-n, ha egy kis szerencséd van.

És ezt olvastad már?
Kínában csúnyán megerőszakolták a Harcosok klubja végét