Olyasmi történt a Grand Theft Auto 2013-ban kiadott ötödik részével, ami felér egy szatírával: az alkotók a nextgen verziókból eltávolították a transzfóbnak értékelt tartalmakat. Egy olyan játékból, melynek egyik küldetésében egy embert kell félholtra kínozni.

Az első, amin a fentiekkel kapcsolatban ér ledöbbenni: igen, a GTA V már kilencéves, és igen, a Rockstar még mindig szorgalmasan hámozza le róla az újabb rókabőröket. Eredetileg ugye a kettővel ezelőtti konzolgenerációra jött ki, aztán kiadták felpimpelve az előzőre is, most pedig hamarosan megjelenik PlayStation 5-re és Xbox Series konzolokra is.

A Rockstar mondjuk hülye lenne nem meglépni ezt, hiszen amíg a népek önként és dalolva nyitják ki a pénztárcáikat, valahányszor felvillan a korszakos alkotás címe, nekik csak annyi a dolguk, hogy újra és újra elővegyék a cuccot a spájzból.

Az újgenerációs konzolokra szabott verzióval kapcsolatban jött egy hír, amin ismét csak meg lehet lepődni:

az alkotók a felfrissített változatokból kivágtak egy rakás olyan poént, ami ma már nem felel meg a polkorrektség követelményeinek.

Egészen konkrétan a transzfóbnak bélyegzett tartalmakról van szó, melyekről már évekkel ezelőtt is cikkezett a videójátékos szaksajtó. Az egyik ilyen a játékban lévő Cockatoos nevű transzbár, melynek környéke hemzsegett a drag queenektől, amit a játék három főhőse hajlamos volt kicsit sem PC poénokkal konstatálni. Az új verzióban ez a viccelődés már nem lesz benne, de a Rockstar olyan apróságokra is figyelt, mint például az egyik helyszínen a polcon lévő, cserélhető nemi szervvel rendelkező akciófigura. Ez is ment a kukába, nehogy megsértődjön valaki.

Ismét leírjuk:

mindezt egy olyan játékban, melynek egyik küldetésében az a játékos feladata, hogy egy jajveszékelő embert kínozzon elektrosokkal, fogóval, csavarkulccsal, benzinnel.

Így:

A GTA V világában tehát egy igazi gengszter simán kitépi valakinek a fogát érzéstelenítés nélkül, de ANNYIRA még ő sem lehet érzéketlen, hogy a transzneműeken viccelődjön.

Hiába, kilenc év alatt sokat változott a világ. Ma már van az a téma, amiből nem érdemes, és van az, amiből kötelező etikai kérdést csinálni. Ezzel mostanra meg lehetett barátkozni, de pont a Grand Theft Auto V-nek irtózatosan hülyén áll az érzékenyítés.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: VGC)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez a srác nem simán utcazenész, hanem utcazseni

Mi is nehezen hisszük, de igaz: Deadpool és Rozsomák sört reklámoznak

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés