Tudtad, hogy a Use Your illusion borítója egy görög filozófusokat ábrázoló reneszánsz festmény részlete?

A mai napig is képes meglepni embereket, hogy a Guns n' Roses híres dupla albuma, a Use your illusion I és II borítóján egy reneszánsz festmény részlete található. Nemrég például New York város egyik elöljárója lepődött meg:

Pedig a sztori nem mai, a Use your illusion 1991. szeptember 17-én jelent meg (és ami azt illeti, nyomban el is foglalta a Billboard-lista első két helyét), az I-es album borítója meleg, a II-esé hideg színekkel operált, és különös módon mindkettő tökéletesen passzolt az adott lemez hangulatához.

Mindkét borítót az észt bevándorlóktól Los Angelesben született művész, Mark Kostabi tervezte, Raffaello Santi (1483-1520) reneszánsz festő érett korszakának egyik kiemelkedő alkotása, Az athéni iskola című freskó egy részletének felnagyításával. Az eredeti kép ókori filozófusokat ábrázol, középen Platónnal és Arisztotelésszel, ugyanakkor a Kostabi által kiemelt alakok nem azonosíthatóak.

Találd meg a Use your illusion szereplőit! – Forrás: Wikipedia, közkincs

Kostabi festményét és annak jogait vásárolta meg Axl Rose, így lett az az emblematikus dupla album borítója. A képnek Kostabi testvére, Paul adta a Use your illusion címet, tehát a kép alapján nevezték el a Guns-lemezeket.

Kostabi – aki a szobrászattól a zeneszerzésig számos művészeti ágban aktív – képeiből több lemezborító is született, a Guns után a legismertebb talán a Ramones ¡Adios amigos! albuma:

A festő jellegzetes, sematikus figurái azonnal felismerhetőek más festményein is, viszont nem maradt meg a reneszánsz parafrázisoknál, 2009-ben és 2019-ben már a mobilos korszakra reflektált:

Ez is érdekelhet:

Ne gondold, hogy tied a világ! – magyar poptörténet a Zene Házában

Egy kiállítás, amit látnod kell, akkor is, ha nálad sosem okozott dallamtapadást egy lírai magyar sláger. Mert tud olyat a popzene, amit megéri múzeumi tárggyá emelni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A lassan negyvenéves Olivia Wilde közszemlére tette a melleit

Végre valami jó hír Liam Neesonról: ő lesz az új Csupasz pisztoly sztárja

További cikkeink a témában