Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kim Dzsongil a nyolcvanas években megirigyelte a japán szörny nemzetközi sikereit, és úgy döntött, ideje előállniuk a saját verziójukkal. Már csak egy jó rendezőt kellett lopni valahonnan.

Az 1985-ös Pulgaszarit sokan az 1954-es japán Godzilla-film koppintásának tartják, és őszintén szólva, nem is értjük, miért. Oké, egy bazi nagy izé megy benne fel-alá, rombol, pusztít, az emberek menekülnek, de ennyi, több párhuzam nincs!

Méghozzá azért, mert az észak-koreai lény a középkori Koreában nyomul, mivel a sztori alapját egy X. századi koreai legenda alkotja.

Itt a trailer.

Hogy ez a sztori még durvább legyen

A nyolcvanas évek elején Kim Dzsongil volt a propaganda minisztérium feje, ő felelt a filmgyártásért is. Mivel elégedetlen volt az országban élő rendezőkkel, elraboltatta Dél-Korea legismertebb és legsikeresebb filmrendezőjét, Sin Szangokot és annak színésznő feleségét, Cshö Unhit, hogy Észak-Korea számára készítsenek filmeket. Ezt írja a Wikipedia vonatkozó oldala:

„A rendező észak-koreai tartózkodása idején eleinte barátságos elbánásban részesült, azonban a rendező megpróbált megszökni fogva tartóitól. A szökés nem sikerült, és a rendező börtönbe került. A rendezőt később kiengedték, és Kim Dzsongil utasítására újra összeházasodott volt feleségével. Az országban való tartózkodása alatt hét filmet kellett rendezett, de legismertebb közölük a Pulgaszari (불가사리). A történet egy régi, Korjo-dinasztia idejére tehető legenda alapján készült, egy medve testű, szarvakkal és tigris-lábakkal rendelkező félelmetes lényről, amely elpusztítja a korrupt, kegyetlen király seregét. A Pulgaszarit az 1954-es japán Godzilla film koppintásának tartják már csak azért is, mert a speciális effektekért ugyanaz a japán cég felelt, mint a Godzilla-sorozat filmjeinél is. Emellett a japán Szacuma Kenpacsiro végezte a Pulgaszarit alakító báb mozgatását is, aki szintén közreműködött a japán filmek forgatásán. A filmnél még ki kell emelni, hogy Sin mellett a fim másik producere maga Kim Dzsongil volt. A filmet Észak-Koreában 1985-ben mutatták be, de mára már Japánban és 2000. július 22-én Dél-Koreában is bemutatták.

Rendezel, vagy börtönben halsz meg. Sin Szangok és felesége az életet választotta

Sin Szangok és felesége 1986-ban Budapestre érkezett, hogy a tervezett Dzsingisz kán életéről szóló koprodukciós történelmi filmről tárgyaljanak a Mafilm kirendelt képviselőivel. Ezt követően Ausztriában akart tárgyalni egy saját filmgyártó vállalat, a Shinfilm létrehozásáról. A házaspár ekkor már mindenképp eltökélte, hogy az őket folyamatosan figyelő ügynökök elől megpróbálnak megszökni. Végül sikerült nekik a bécsi amerikai nagykövetségen menedékjogot kapniuk, és nemsokára Amerikába utaztak."

És itt a teljes film angol felirattal.

Összefoglaljuk: az észak-koreai Pulgaszari egy Godzilla-koppintás, amit egy elrabolt dél-koreai filmes rendezett.

Üdv, az észak-koreai filmgyártás világában!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.