A fene se gondolta volna, hogy egyszer majd Jonah Hill neve egyet fog jelenteni a jó filmekkel. A War Dogs egyfajta A Wall Street farkasa light, de veszettül működik.

Azaz nem pontos a megfogalmazás: olyan, mintha A Wall Street farkasát kereszteznénk a Fegyvernepperrel, és mivel egyik film sem volt éppen rossz, ez az új elegynek sem volt túl sok esélye arra, hogy pocsék legyen. Todd Phillips, a Másnaposok rendezője most kicsit komolyabb vizekre evez, de ez nem azt jelenti, hogy a Haverok fegyverben ne lenne vicces. Nagyon is az.

A megtörtént eseten alapuló filmben egy srác, bizonyos David Packouz masszőrködésből próbál megélni, amikor egyszer csak megjelenik gyerekkori haverja, Efraim Diveroli, és jobb üzletet ajánl neki. Efraim fegyverekkel kereskedik, de abszolút legálisan, az USA ugyanis kisebb fegyverkereskedőket is megpályáztat kisebb-nagyobb beszállításokkal, ebből pedig elég szép pénzeket lehet leakasztani. David és Efraim nemsokára a húsos bödön közvetlen közelében találják magukat, már csak egy probléma van: hiába nőnek egyre nagyobbra, egy meló rendesen megfekteti őket.

A forgatókönyv Packouz életrajzi könyvéből készült, és teljesen hihetetlen, hogy valóságos a történet. A meggazdagodni vágyó huszonéves srácok kálváriáját ha akarnánk se lehetne jobban kitalálni, de hát ugye az élet írja a legjobb sztorikat. Hill egyszerűen remek Efraim szerepében, ezt a srácot tényleg jobb lesz már komolyan venni, nem véletlenül jelölték kétszer Oscarra, és valószínűleg nem véletlenül fogják még többször sem, amíg meg nem nyer egyet-kettőt.

A két fegyverneppert alakító színész, Miles Teller és Jonah Hill tökéletesek együtt, sokkal jobb ez a páros, mint az eredetileg tervezett, a filmet ugyanis kezdetben Jesse Eisenberggel és Shia LaBeouffel kívánták leforgatni, és valljuk be, annak azért nem örültünk volna ennyire. Jonah Hillnek sokkal jobban áll a viccesen keménykedés, van a szemében valami szent őrület, ami lehet, hogy csak simán őrület, de bármit elhiszel neki.

A Haverok fegyverben egy teljesen tipikus történet a bármi áron felemelkedni vágyásról, és az azzal járó buktatókról, nincsenek benne nagy meglepetések, de ettől függetlenül végre egy olyan film, ami kellő könnyedséggel tudja kezelni ezt a témakört. Sajnos kicsit túlságosan könnyű is, Todd Phillips nem különösebben erőlteti a drámát, ami itt-ott kárára is válik a történetmesélésnek, de ettől még a Haverok fegyverben a nyár egyik legkellemesebb meglepetése. Bár az sem mellékes, hogy ez a nyár nem kényeztetett el minket sok jó filmmel.

A player szerint

  • Hihetetlen, de igaz történet alapján készült
  • Olyan, mintha A Wall Street farkasa keveredne a Fegyvernepperrel
  • Jonah Hill és Miles Teller nagyon jó páros
Player-méter
8
És ezt olvastad már?
Justin Bieber telekürtölte az Instagramot a szigetes fellépésének látványos képeivel