Meeting: már a szótól beindulnak a hormonjaink, olyan izgalmas. Szóval ha téged is ébresztettek már fel megbeszélés közben és nem tudtál mit mondani, akkor vesd be ezt a hét trükköt: garantáljuk, hogy a munkatársaid szeme az ámulat opálos csillogásában fog ragyogni.

1: Rajzolj egy Venn diagramot

Tökmindegy, hogy a diagramodban nincs semmi lényeges vagy a tárgyhoz tartozó infó: már az, hogy kisétálsz a fehér táblához és felrajzolod, önmagában elég. A munkatársaid rögtön elkezdenek róla vitatkozni, te meg Rodin: A gondolkodó szobrának pózában nyugodtan folytathatod a Candy Crush-nyomogatást a sarokból.

2: Fordítsd le a százalékokat törtekké

Megy a száraz és unalmas rizsa már egy órája, hogy mennyit ért el a cégetek meg mennyit nem és te már a Kezdhetjük-nél elvesztetted a fonalat. Ahhoz, hogy úgy tűnjön, nagyon okos vagy és tökéletesen követed a menetet, szúrj be egy törtet. Például: Az ügyfeleink huszonöt százaléka szerint.. - mondja a főnök, te pedig a legértelmesebb arcoddal tedd hozzá: Azaz az ügyfeleink egynegyede szerint, igaz? És hümmögj elgondolkodva párat. Le fog esni az álluk.

3: Bátoríts mindenkit, hogy “hohohó, álljunk meg egy percre”

Még egy óráig nagyon okosnak tűnhetsz, ha a merev bambulásodat megszakítod azzal, hogy az éppen beszélő kolléga utolsó mondatára rárepülsz a: “hohohó, álljunk meg egy percre!” felkiálltással. Majd hozzáteszed: lépjünk vissza egy lépést srácok! Mit is akarunk tulajdonképpen megoldani? Tuti el fognak rajta vitatkozni egy órát, te pedig meredhetsz ki a fejedből tovább zavartalanul.

4: Jegyzettömb és bólogatás

Erre még iskolapados éveinkből is emlékszünk, hogy jó hasznát vettük. A lényeg, hogy menj a meetingre egy jegyzettömbbel (lehetőleg elég naggyal, hogy mögéférjen a telód, amin suttyomban pötyöghetsz) és időről időre firkants le valami random szót komoly bólogatások közepette. Látni fogják, mennyire rajta vagy a témán.

5: Ismételd meg lassan a beszélő utolsó mondatát

Szuperintelligensnek fognak tartani, ha beveted ezt a trükköt. A lényeg, hogy a munkatársad utolsó mondatát drámai lassúsággal ismételd meg, mint például: “Várj-várj-várj, hadd ismételjem meg ezt mégegyszer.” és ismételd meg nagyon lassan és tagoltan, miközben sokatmondóan körbenézel. A hatás nem marad el.

6: Sétálj körbe egyszer

Nem kezded el te is rögtön tisztelni azt, aki a meeting közepén egyszercsak feláll és gondolkodó kéztartásban komolyan megy egy fél kört? Dehogyisnem. Úgyhogy mozogj egy picit, az amúgy is jót tesz: sétálj el a falig, dőlj neki és sóhajts egy mélyet. Minden munkatársad félelemmel vegyes ámulattal fog rádnézni, hogy téged mennyire személyesen érint az éppen asztalon lévő probléma.

7: Mit is értünk pontosan az alatt?

Az égvilágon lövésed sincs, mik azok a kivetített grafikonok meg számok a falon, de a főnök körbekérdezi mindenkinek a véleményét. Ilyenkor a mentő megoldás, hogy ne higgyék az intelligenciádat egy kavicséval egyenlőnek, ha bedobod ezt a kérdést: Mit értünk pontosan az alatt, hogy...? A három pont helyére bármilyen, a grafikonon látható szót behelyettesíthetsz (pl.: nyereség, feleannyi, periódus, öt százalék növekedés stb.) és komoran ráncolt szemöldökkel körbenézel. Mindenki elkezd gondolkozni, te pedig az okos kérdésfelvetés fényében fogsz még fél óráig sütkérezni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Megújul a Netflix, és imádni fogod

Ezt gondolja minden idők egyik legjobb hivatásos bunyósa a közúti keménykedésről

Többször is a könnyeivel küszködött Kevin Spacey a vele készült interjú során