Érkezik A Halloween véget ér, de nekünk a cím ellenére sincsenek illúzióink: Michael Myers élt, él és bármit is ígérjenek nekünk a filmesek, élni is fog, amíg az emberek imádnak a moziban ülve halhatatlan maszkos őrültektől rettegni. A késes gyilkos legújabb jelenésének apropóján összeszedtük és sorba rendeztük a filmtörténelem tíz legfélelmetesebb horrorhősét. A te listádat ki vezeti?

10. Szellempofa

Épp befért a tizedik helyre a szellemmaszkos gyilkos, akivel Wes Craven 1996-os Sikoly című horrorklasszikusában találkozhattunk először, és azóta is visszajár a vászonra. Persze, egy késsel hadonászó őrült semmiképp sem veszélytelen, de Szellempofa azért lett az elit sereghajtója, mert a sorozat történelmében olykor igazi amatőrök is felvehették az ikonikus maszkot.

9. Chucky

Az 1988-as Gyerekjáték főgonosza annyira jól sikerült, hogy nemcsak folytatásokat, de remake-et, sőt, még egy sorozatot is képes volt kitermelni. Ha egy sorozatgyilkos lelke beköltözik egy játékbabába, abból minden lesz, csak szünidei matiné nem.

8. Freddy Krueger

Freddy nagy mókamester, csak az a baj, hogy a vicceit általában nem szokás túlélni. Wes Craven 1984-es Rémálom az Elm utcában című horrorjában terrorizálta először az elbóbiskoló ifjakat, és akkora ikon lett belőle, hogy 2003-ban még Jason Voorheesszel is összeakaszthatta a bajszát a Freddy vs. Jason című horrorblődliben.

7. Pinhead

Clive Barker tollából született meg a kenobiták vezérének alakja, aki egy másik dimenzióból látogat a Földre, hogy a kín élvezetével ajándékozza meg azokat, akik megidézik őt. Később a szerző a regényéből filmet is rendezett, ami egészen jó lett és annyira megragadta a horrorfanok fantáziáját, hogy több folytatást is megért. Pinhead aktuális helyezett, ugyanis a Hulu épp most mutatta be a Hellraiser rebootját, ami szintén nem lett rossz.

6. Samara Morgan

A japán eredetiből 2002-ben készült remek amerikai horror A kör címmel, amiben egy bosszúszomjas kislány szelleme gyilkolászta le azokat, akik megnéztek egy elátkozott videokazettát. Samara teljes paráztató valójában csak a film végén bukkant fel, de ez is pont elég volt ahhoz, hogy egy életre megjegyezzük magunknak.

5. Kampókéz

Az angol eredetiben még Cukrosbácsinak (Candyman) nevezett rémisztő figura akkor jön el a húsodért, ha a tükör előtt állva háromszor kimondod a nevét. Ez az alak is Clive Barker elméjéből pattant ki, vagyis biztosan nem találkoznál vele egy sötét sikátorban éjfél után... Bár ha jobban belegondolunk, ha fényes nappal, egy zsúfolt pályaudvar közepén jönne velünk szembe, akkor is összecsinálnánk magunkat.

4. Jason Voorhees

Jason először az 1980-as Péntek 13.-ban tette tiszteletét a vásznon, ami nemigen öregedett szépen, de szerencsére annak idején akkorát ütött, hogy a bozótvágós, hokimaszkos őrült azonnal a popkultúra jelese lett. Egyszerűen képtelenség kinyírni, de valahogy nem is bánjuk. Annak persze nem örülnénk, ha a szomszédunkba költözne, de az biztos, hogy imádunk rettegni tőle.

3. Michael Myers

Amikor 1978-ban John Carpenter megrendezte az első Halloween-mozit, még nem tudhatta, hogy ezzel elhozza a slasher aranykorát. A film akkor igazi világszenzáció lett és hosszú hónapokig nem lehetett kirobbantani a nézettségi toplisták első helyéről. A gyilkos maszkja eredetileg egy William Shatner-maszk volt, amit egészen egyszerűen átfestettek fehérre, és kész is lett a horrortörténelem egyik legismertebb kelléke, amitől azóta is generációk bújnak a takaró alá.

2. Bőrpofa

Kevés olyan bestiális gyilkos létezik a trancsírhorroros gonosztevők között, mint amilyen a texasi láncfűrészes. Nem csoda, hogy tőle sem bír megszabadulni a filmvilág, hiszen az ürge mindent tud, ami miatt a vászon előtt ülve félni szokott a néző: berregő láncfűrésszel hadonászik, az áldozatait kampóra akasztja, majd megnyúzza, a bőrükből pedig ruhát csinál. Még belegondolni is iszonyatos. 1974-ben gyilkolt először a vásznon Tobe Hooper A texasi láncfűrészes mészárlás című klasszikusában.

1. Pazuzu

Még kölyökként láttuk William Friedkin 1973-as klasszikusát, Az ördögűző című horrort, de a mai napig nem hevertük ki a traumát. A bemutató idején tapasztalt nézőtéri rosszulléteket mondjuk mai fejjel már nemigen érti senki, de az biztos, hogy ennek a filmnek még most is ugyanolyan para a hangulata, mint a hetvenes években volt. Kapott folytatásokat is szép számmal, de még a kétezres években bemutatott próbálkozások sem érhetnek az eredeti nyomába. A főgonosz ebben az esetben egy Pazuzu névre hallgató ősi démon, aki nem képes maga megfogni a kést, de még így is simán félelmetesebb, mint a toplista bármelyik másik helyezettje.

Ez is érdekelhet:

Tíz sorozatgyilkos, akiből előbb-utóbb úgyis sorozat lesz a Netflixen

A Netflix Dahmer című sorozata rendesen felborzolta a kedélyeket. Nagyjából biztosak vagyunk benne, hogy ez a tíz emberi szörnyeteg is sorra fog kerülni előbb-utóbb.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A különleges szépségű Anya Taylor-Joy eddig csak egyszer vetkőzött le a kamera előtt

További cikkeink a témában