Az igazi audiofil közönség csak legyint, ha a Spotify kerül szóba. Számukra ugyanis kizárólag a Tidal nevű alkalmazás HiFi nevű előfizetése kerülhet szóba, mely veszteségmentes zenestreamet tesz lehetővé a platform katalógusában található albumok egy részére.

A Tidal azonban nem mindenkinek éri meg. Hiába az említett előfizetésben elérhető nagyfelbontású, a CD-nél is jobb minőségben streamelhető dalok garmadája, ha egy átlagember füle nemigen érzékeli a 160 és a 320 kbps közötti különbséget. A HiFi felára ráadásul jelentős, havonta 20 dolcsit kellett kifietnie annak, aki így szerette volna élvezni kedvenc zenéit, míg a Spotify Premium előfizetése mindeközben megállt 10 dollárnál, ráadásul az utóbbi ingyenesen is élvezhető, míg a Tidal esetében erre nem volt lehetőség.

Valószínűleg a norvég tulajdonú cég is érezhette, hogy ez jelentős hátrányt jelent a felhasználókért folytatott harcban, ezért egy kicsit átrendezték a palettát. Ezután ingyenesen is használható lesz az alkalmazás, azonban ebben az esetben a dalok minősége erősen visszafogott lesz, és a számok között a felhasználóknak reklámokat is meg kell hallgatniuk.

A HiFi nevű tagság ára 10 dolcsira esik, bejön viszont a HiFi Plus, ami már az abszolút csúcsot képviseli, mind minőségben, mind árban, hiszen ebben az esetben 20 dollárért a zenék minőségében már 9216 kbps az elérhető maximum, ami az ingyenes verzióban elérhető 160-nak az 57-szerese.

Az ingyenes Tidal esetében tehát erősen korlátozott az élmény, viszont a CD-minőségű hangzásért az eddigi ár felét kell csupán kifizetni. A változások az USA-ban élesedtek először, de várható, hogy a cég az egész világon erre a rendszerre fog átállni hamarosan.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában