Íme egy mozgatható, zoomolható világtérkép, ami a Földgolyón valaha született összes híres ember szülőhelyét tartalmazza... legalábbis aki a Wikipédián szerepel.

A látványos adatbázist a Párizsi Egyetem kutatói fejlesztették a Wikipédián és a Wikidatán található helyadatok segítségével. A térkép ötlete egy Topi Tjukanov nevű kutató fejéből pattant ki, aki erről még júniusban publikálta tanulmányát a neves Nature nevű tudományos folyóiratban.

Ahhoz, hogy egy adott földrajzi tájegységnek ki a leghíresebb szülötte, az illetőről szóló szócikk hosszát, a hivatkozások számát és a cikk olvasottságát vették alapul. Négy kategória szerint lehet szűrni a térképen megjelenített neveket, illetve van egy Összes kategória is, melynek kiválasztásával csak a leghíresebb személyeket jeleníti meg a program, attól függetlenül, hogy az illető a kultúrában, a tudományban, a politikában vagy a sportban jeleskedett-e.

A látványos térképet ide kattintva nézheted meg.

Az adatbázis egyébként a nagyobb városokban kerületekre lebontva is megmutatja a híres embereket és a nevükre kattintva azonnal elnavigál az illető Wikidata oldalára.

Vigyázat, nagyon rá lehet csúszni a böngészésre, ezért munkahelyen a produktivitás érdekében csak óvatosan kattints a fenti linkre!

Ez is érdekelhet:

Állítólag Indiában azért veszik az ízesített kotont, hogy betépjenek tőle

Érdekes hír érkezett a világ második legnépesebb országából.

És ezt olvastad már?
A Black Adam buktája jelzi, hogy az embereknek kezd elegük lenni a szuperhősökből