J.K. Rowling az utóbbi években elsősorban nem új könyveivel került a címlapokra, hanem azért, mert a közösségi médiás megszólalásai miatt többször is transzfóbiával vádolták. A szerző többek között mondott már olyat is, hogy azok az emberek, akik mensturálnak, nők, ami pont elég volt ahhoz, hogy a transzneműek jogaiért küzdő szervezetek és azok szimpatizánsai tiltólistára vezessék Rowling nevét.

A szavai körüli felháborodás miatt az írónő nem is igazán erőlteti a témát, de a véleményét azért korábban sem rejtette véka alá, és a nagy felháborodást kiváltó kijelentései miatt sem kért bocsánatot soha. A körülötte kialakult hiszti bővelkedett fura sztorikban. Volt például egy könyvkötő, aki ingyen vállalta, hogy ha valaki elviszi hozzá kedvenc Harry Potter-kötetét, azt ingyen átfedelezi, hogy ne legyen rajta olvasható J.K. Rowling neve. (Vérmérséklettől függően tessék ideképzelni egy síró, röhögő vagy esetleg dühöngő hangulatjelet!)

Most a szerzőnő megtörte a csendet, és ismét napirendre tűzte a témát, aminek egy szörnyű hír adta az apropóját: egy Scarlet Blake nevű angol transz nőt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, mert Oxfordban meggyilkolt egy harmincéves férfit. Blake a gyilkosság előtt négy hónappal ráadásul közzétett egy videót arról, ahogy megkínoz és megöl egy macskát, szóval kétségkívül egy visszataszító emberi lényről van szó. Blake férfiként született, de transznemű nőként határozta meg magát, a bíróság azonban ennek ellenére is egy a biológiai nemének megfelelő büntetés-végrehajtási intézetben helyezi őt el, vagyis férfiak között kell letöltenie a büntetését.

Rowling az üggyel kapcsolatban az X-en osztotta meg a Sky News bejegyzését, melynek szövegében a csatorna az elkövetőre nőként hivatkozik. Az írónő erre így reagált:

„Annyira elegem van már ebből a szarságból! Ez nem egy nő! Ezek nem a mi bűneink!”

A bejegyzése alatt természetesen hatalmas kommentfolyam indult, melynek hozzászólásaira Rowling több esetben is válaszolt. Nem ő volt egyébként az egyetlen, aki kifogásolta a Blake-kel kapcsolatos narratívát. A The Guardian egyik újságírója, Louise Tickle például nyílt levélben kérte arra a lap főszerkesztőjét, hogy az esetről kapcsolatos cikkekben minden esetben tüntessék fel, hogy Blake férfiként született. Tickle nyílt levelét Rowling is megosztotta azzal, hogy minden egyes szavával egyetért.

Garantálható, hogy az írónő újabb megjegyzései miatt ismét erőre kapnak az őt transzfóbiával vádoló vélemények, bár jelen esetben, tekintettel arra, milyen üggyel kapcsolatban nyilvánított véleményt a szerző, érdekes lesz látni az ellentábor reakcióját.

(Forrás: Variety)

Ez is érdekelhet:

A tavalyi év legbetegebb filmjében látható kastély tulajdonosának elege van a kertjében táncikáló turistákból

Szívesen adta át a stábnak a kastélyt, de azóta folyamatosan birtokháborítás sértettje.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Tíz, streamingre frissen felkerült film, amit érdemes megnézni a héten

A Ted Lasso színésznője a kamerák előtt küldött el egy fotóst a fenébe

További cikkeink a témában