Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hatalmas megébredés zajlik éppen Hollywoodban. A #metoo egyik folyományaként hirtelen a fejükhöz kaptak a producerek, hogy eddig nem tolták eléggé a női főhősök szekerét, ezért egyre-másra jönnek azok a mozik, melyekkel a filmvilág fejesei megpróbálnak kicsit igazítani az eddigi trendeken.

Nyilván kellett a nőkkel restartolt Szellemirtók (vagy talán mégse, hiszen a franchise-ra ebben a formában a jelek szerint senki nem kíváncsi), meg a női Ocean's Eleven (ami ezúttal nyolc), és természetesen azokra a mozikra is szükség van, melyben a dagadó férfiizmok és a szőrös mellkas már csak másodhegedűs lehet (Tomb Raider, Peppermint: A bosszú angyala stb.), de aztán valahol félúton a dolgok elkezdtek kicsit félremenni.

Az például már a guruló gyógyszer egyértelmű jele, hogy a hozzáértők arról kezdtek pusmorogni, hogy a következő James Bond simán lehetne akár nő is.

Amit mi ezúton is alázatosan, ugyanakkor határozottan kérünk ki magunknak. Nem igazán értjük ugyanis, hogy kinek tenne jót az egyetemes filmtörténet legférfiasabb karakterének átoperálása. Nekünk, mozikedvelő férfiaknak tutira nem, és az is egészen biztos, hogy a nők is legalább ilyen rosszul járnának a cserével.

Bond karakterének ugyanis integráns része a férfiassága. Tulajdonképpen az egész lénye erről szól. Egy női Bonddal Hollywood talán megspórolná magának a melót, hogy végre kidolgozzon egy remek női akcióhőst, de a filmvilág elveszítené egyik legnagyobb ikonját, ami felérne egy tragédiával.

A pletykákat végre maga a Bond-univerzum feje, Barbara Broccoli cáfolta meg, amihez mi csak bólogatni tudunk. Ezt mondta:

Köszönjük szépen, Barbara!

Legendagyilkolás helyett talán jobb lenne, ha a mindenkori alkotógárda inkább azon fáradozna, hogy a Bond-filmek női karakterei többek legyenek egyszerű biodíszleteknél. Szerencsére a Daniel Craig által jelzett korszakban már erre is odafigyeltek az írók.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.