James Cameron felszólalt a Dell Tech World nevű expón, ahol mondott valami nagyon meglepőt. Terminátor-fanok, kapaszkodjatok!

Azt lehetett tudni, hogy Cameron egy ideje kacérkodik a Terminátor-franchise felélesztésével, hiába nem robbantott kasszát a Sötét végzet alcímű rész, annak ellenére sem, hogy a zseniális második film után mélyrepülésbe kezdő sorozatnak ez volt a legjobban sikerült darabja. Még tavaly decemberben dobta be a köztudatba, hogy napirenden van a téma, amikor egy podcastben ezt válaszolta a moderátornak:

Ha csinálnék még egy Terminátor-filmet, amivel megpróbálnánk újra feléleszteni a franchise-t – és amiről egyébként egy ideje már folynak a tárgyalások konkrétumok nélkül –, akkor ez inkább a mesterséges intelligenciára összpontosítana, nem pedig arra, hogy a robotok megőrülnek.

Most a technológiai kiállításon ez ismét szóba került, amikor a rendező megosztotta a hallgatóságával, hogy a belebegtetett Terminátor-rebootnak már három hónapja dolgozik a forgatókönyvén. Ez önmagában hírértékű, de talán ennél is érdekesebb, hogy

Cameron saját bevallása szerint meg akarja várni, merre alakul az internetet tavaly ősz óta uraló mesterségesintelligencia-bumm, és csak ennek ismeretében fogja befejezni a forgatókönyvet.
(Forrás: Twitter/Rod Mercado)

Némi támpontot adhat a sztorira vonatkozóan, hogy a direktor korábban elmondta, hogy ha tényleg folytatódik a sorozat, a történet az ember és az MI kapcsolatára fog fókuszálni. És hogy mit gondol Cameron a mesterséges intelligenciáról?

Nem félek, de határozottan aggódom az MI-vel való visszaélések miatt. Úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia nagyszerű lehet, de szó szerint elhozhatja a világ végét is. Sok tudóssal beszéltem már – néhányukat személyesen is ismerem –, és valahányszor felteszem a kezem egy általuk tartott előadáson, ők mindig nevetnek. „A skynetes fickó! Persze, halljuk, mit szeretnél!” A lényeg, hogy nem volt még olyan technológia, amiből ne csináltunk volna fegyvert. Tényleg egy olyan dolog ellen szeretnénk harcolni, ami okosabb nálunk, és ami nem a világunk része? Nos, én nem hiszem.

Ez is érdekelhet:

Ebben a filmben már a mesterséges intelligencia ellen háborúzik az emberiség

Rohadt látványos trailer érkezett a The Creator című mozihoz, bár a ChatGPT-nek nemigen fog tetszeni.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában