Ryan Gosling ide, Michael Fassbender oda, ha a legmenőbb hollywoodi pasikról van szó, még mindig Johnny Depp viszi a pálmát. Íme néhány érv, ami alátámasztja ezt.

Mi újság?

Depp az a figura, aki mindig szem előtt van, de sosem botrányai vagy magánéleti gondjai miatt. Hacsak az utóbbi hónapra gondolunk, cameózott a 21 Jump Street - A kopasz osztagban (a film alapjául szolgáló sorozatban ő alakította a főhőst, tehát illett is benéznie), ő szinkronizálta Rangót a remek animációs filmben és visszaszívatta Ricky Gervaist, aki a tavalyi Golden Globe díjátadón piszkálta meg őt a Az utazó miatt. Erre a mozira valóban nem szívesen emlékszünk vissza, és a Rumnaplók sem sikerült túl jól, de minden bizonnyal kárpótol minket Tim Burton legújabb rendezése, az Éjsötét árnyak, amely a két cimbora nyolcadik közös munkája, és amiben ismét olyan figurát alakít Depp, ami korábban kimaradt a repertoárból.

Gervais szivat

Golden Globe előzmény

Szerepek

Johnny igazi ezerarcú színész, aki szinte minden filmjében máshogy néz ki, és a smink is kiválóan áll neki, bár az is az igazsághoz tartozik, hogy akkor sziporkázik a legjobban, ha zizzent csodabogarakat kell alakítania. A 48 éves sztár meglepő módon sosem akart színész lenni, az iskolát is a zenélés miatt hagyta ott, de a véletlen a kamera elé sodorta őt. Egész pontosan hozzáment Lori Anne Allisonhoz, aki egy ideje forgatásokon dolgozott a make-up csapatban és ő mutatta be Deppet Nicolas Cage-nek, akinek köszönhetően hamar kamerák kereszttüzében találta magát. Az első komolyabb szerepe a Rémálom az Elm utcában volt, ahol Freddy Krueger húzta be őt az ágyba, mielőtt szerényebb száz hektoliter művér spriccelt fel a plafonra. Mindenesetre a nem túl drámai alakításért kapott 1200 dolcsit, amit a zenekarába akart beleforgatni, de ahogy ő mondta, „a szerepek csak jöttek, és egész hamar azt vettem észre, hogy színész vagyok”. Nem sokkal később már ő is egy vaskarmokkal rendelkező, de Freddynél jóval szelídebb figurát alakított.

Balhék

A hírnévvel persze jöttek a cimborák és a drogok is, így Depp is szépen felszállt a kokó-rollerre, de igazából néhány kollégájához képest ő szinte csak egy kórista kislány volt. Azért a letartóztatást sem tudta elkerülni: 1994-ben szétvert egy New Yorki hotelszobát az ősi tradíciót követve. A fáma szerint azt mondta a zsaruknak, hogy egy tatu okozta a károkat, de ez az állat elég ritka a belvárosi emeleteken, meg amúgy is: ettől azért erősebbet is kitalálhatott volna. A sors fintora, hogy pont az a Roger Daltrey volt a szomszédban, aki a The Who aranyéveiben szinte hobbit űzött a szállók lezúzásából. A másik letartóztatásra 1999-ben került sor, akkor egy étterem előtt ment neki egy paparazzinak.

Csajok

Miután elvált első feleségétől, akinek gyakorlatilag a filmes karrierjét köszönheti, több csajjal is járt, ahogy illik, közülük négyet el is jegyzett, de mindegyik esetben felbontotta a köteléket. A szerencsétlenek között Sherilyn Fenn, Jennifer Grey, Kate Moss és Winona Ryder foglal helyet, utóbbival különösen hírhedt volt a kapcsolata a fiatal sármőrnek, a románc emlékét egy tetoválás is őrzi, de erről majd később. A francia énekes-színésznővel, Vanessa Paradis-val 1998 óta vannak együtt, kisebb kihagyásokkal, ami rekordidőnek számít az álomgyárban, ez is jól jelzi, mennyire komoly csávóról beszélünk, ráadásul Depp épp magánéleti hullámvölgyben volt, amikor jött Vanessa és segített neki talpra állni. A párnak két gyermeke van: Lily-Rose Melody és John Christopher ”Jack”.

Rock and roll

Mivel Johnny eredetileg rocksztárnak készült, csak közbejött ez a ”világ legmenőbb színésze” dolog, nem csoda, hogy ahol tud, mindig visszafolyik a zene medrébe. Az köztudott, hogy hatalmas The Rolling Stones rajongó, Jack Sparrow karakterét részben Keith Richardsról mintázta, akivel évek óta jó kapcsolatban van, Marilyn Manson is a cimborái táborát szaporítja (Johnny gitározott is néhány koncertjén), továbbá az Oasis Fade In-Out számában is ő pengette fel a slide részeket, sőt, egyik gitárját oda is ajándékozta Noel Gallaghernek. Emellett több videoklipben tűnt fel, köztük Tom Petty Into The Great Wide Open, Johnny Cash God's Gonna Cut You Down és a The Lemonheads It's a Shame About Ray számához tartozó videóban, legutóbb Paul McCartney My Valentine számának klipjében szomorkodott Natalie Portmannel egyetemben, nejének pedig több zenés kisfilmet is rendezett.

Ingatlan

Csórónak picit sem nevezhető barátunk mindig is szerette ingatlanokba és szórakozóhelyekbe fektetni pénzét. Az egyik leghíresebb klub, amit üzemeltet, a Los Angelesi The Viper Room, ami többek között arról híres, hogy River Phoenix előtte halt meg drogtúladagolásban. Emellett társtulajdonosa egy Man Ray nevű párizsi étteremnek (Sean Penn és John Malkovich mellett), van háza Dél-Franciaországban, Párizsban, Los Angelesben, van további két étterme Londonban és New Yorkban és még egy kis jelentéktelenség: van saját szigete a Bahamákon. Legjobban mégis annak örülünk, hogy Lugosi Béla egykori Los Angeles-i kéróját is ő vette meg.

Tetkók

A már említett, Winona Ryderrel közös szerelmét megörökítő ”Winona Forever” mellett (amiből a szakítás után Wino Forever lett), további 12 tetoválás díszíti Depp testét. Többek között magára varratott egy indián fejet, ami arra utal, hogy cherokee vér is csörgedez ereiben, a lánya és fia nevét is magára véste, ahogy egy Jack feliratot egy veréb társaságában (angolul: sparrow), van egy szív, benne Betty Sue felirat, egy kérdőjel és a „Silence Exile Cunning” felirat (hallgatás, száműzetés, ravaszság), ami egy James Joyce könyvből származó idézet.

Öltözködés

Depp öltözködésére nem is az extravagáns szó illik, ami sok általa alakított karakterre (például az angóra-mániás Ed Woodra), sokkal inkább a különc, mivel folyamatosan flörtöl az aktuális divattal, ugyanakkor képes bemenni a Letterman Show-ba egy lyukas kalapban, hippi mellényben, szakadt farmerben és bokacsizmában, és még véletlenül sem kelti egy szerencsétlen tróger benyomását. Bár egész fiatalon is voltak érdekes göncök a szekrényében, jellegzetes stílusa inkább 2003 körül alakult ki. Ekkoriban került elő a védjegyévé váló csontkeretes szemüveg, a kalap, a bő kabátok, zakók, melyeket leginkább csak puccos eseményekre vesz fel (ilyenkor a legnagyobb divatházak látják el egy-egy elegáns darabbal), a hétköznapokban viszont a lezser rocker szerkót kedveli, továbbá sok ékszere van, melyek mindegyikéhez valami személyes dolog kötődik, kedveli az oxford cipőket és néha még a körmét is kifesti.

Tovább is van

Végezetül jöjjön még néhány érdekesség a különc színészről. Érdemes róla tudni, hogy szinte soha nem nézi meg saját filmjeit. „Ha vége a melómnak egy filmben, akkor az már nem az én dolgom...”, mondja arra utalva, hogy tesz rá, mi történik a jelenetekkel, amikor már nem kell színészkednie, ő ugyanis azt a részét szereti a munkájának, és kimondottan utálja viszont látni magát vásznon vagy képernyőn. Ahogy az egyik interjúban mondta, „a gyerekeim több filmemet látták, mint én.” Azt is kevesen tudják, hogy levelezett Charles Mansonnal, miközben egy szerepre készült (amiből végül nem lett semmi), nincs Oscarja, de van Harley-Davidsonja, fél a bohócoktól, a pókokat sem csípi és örökbefogadott egy Goldeneye nevű, félszemű lovat.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában