Nagyon bőkezű lesz a Jézuska mozis fronton! A decembert teletömték kihagyhatatlan premierekkel és sokhoz közülük még csak el sem kell hagynod a lakásodat. Mutatunk tíz alkotást, amiért érdemes lesz felébredni a karácsonyi kajakómából.

1. A galaxis őrzői - Ünnepi különkiadás

Az elsővel csalunk, hiszen James Gunn különkiadását épp ma mutatják be, vagyis nem decemberi premierről van szó, az alkotás azonban ezer szállal kötődik a karácsonyhoz, így mégsem hagyhattuk ki az ajánlóból. A rendező utolsó előtti marveles projektjéről van szó, hiszen Gunn közben leszerződött a Warnerrel a DC filmes univerzumának igazgatására, így A galaxis őrzői harmadik része után nem érkezik tőle több S-fejes mozi. Az Ünnepi különkiadás a csapat földi kalandját meséli el, amikor Draxék elhatározzák, hogy karácsony alkalmából meglepik Űrlordot a lehető legszebb ajándékkal: elrabolják Kevin Bacont.

Mikortól nézheted? November 25.
Hol? A Disney+-on.

2. Vérapó

A Vérapó alaptézise egészen remek: mi lenne, ha a Télapó Szenteste éjjelén egy olyan házba menne ajándékokat osztani, ahol a családot túszul ejtette egy rakás, állig felfegyverkezett betörő, akik közül mindenki a rossz kisfiúk táborát erősíti? Nos, a fehérszakállú minden bizonnyal átmenne John McClane-be, amiből még egy egészen kiváló, sőt, akár egy velőtrázóan szórakoztató akció-vígjáték is kisülhet.

Mikortól nézheted? December 1.
Hol? A mozikban.

3. Átjáróház

A magyar romantikus fantasy ritka, mint a fehér holló. Már csak ezért is izgatottan várjuk Madarász Isti filmjét, melyben egy hullaház egyik éjjeli őre beleszeret egy lányba, akit a megismerkedésük estéjén a halottasház egyik tepsijében lát viszont. Kegyetlenül hangzik, de a film egy olyan világban játszódik, ahol a holtak éjszakánként mozgalmas társasági életet élnek, a románc így folytatódhat, a főszereplő pedig elhatározza, hogy végleg visszahozza kedvesét az életbe. Persze, ezt a sztorit ezer ponton el lehet rontani, de mi bízunk benne, hogy az Átjáróház alkotói ügyesen kikerülik a csapdákat.

Mikortól nézheted? December 8.
Hol? A mozikban.

4. Guillermo Del Toro: Pinokkió

Gyermekkorból maradhatott meg a dolog, hogy egyszerűen imádjuk a bábfilmeket. Persze ma már nem úgy készülnek a stop-motion mozik, mint Tim Burton fénykorában, hiszen mára a CGI már legalább annyi szerephez jutott, mint a kézzel készített makettek és bábok, de a Pinokkió kedvcsinálóját még ennek tudatában is élmény nézni. Guillermo Del Toro neve nem mindig garancia a minőségre, de ez az alkotás a kritikák szerint egészen remek lett. A történetet már ismerjük, de szívesen nézzük újra, főleg akkor, ha ilyen szemkápráztató formában mesélik el nekünk.

Mikortól nézheted? December 9.
Hol? A Netflixen.

5. Emancipáció

Will Smith az Oscar-gálán kiosztott saller után gyorsan eltűnt a közéletből. Miután egy rakás filmjét jégre tették, az Apple gondozásában elkészült Emancipáció című, megtörtént eseményeken alapuló mozival tér vissza a porondra, melyben egy szökött rabszolgát alakít, aki az északiak oldalán száll be a harcba az amerikai polgárháborúban. Már most Oscart emlegetnek az alakításával kapcsolatban, de mi egyrészről kizártnak tartjuk, hogy az Akadémia ilyen gyorsan megbocsájtana neki, másrészről pedig a filmet Antoine Fuqua rendezte, aki általában a középszarra van hitelesítve. MIndezzel együtt nagyon kíváncsiak vagyunk erre az alkotásra, bízva abban, hogy Fuqua ezúttal képes lesz átlépni a saját árnyékán.

Mikortól nézheted? December 9.
Hol? Az Apple TV+-on.

6. Avatar - A víz útja

Tizenhárom évvel az első Avatar után érkezik James Cameron világsikerű látomásának folytatása, melyben a Pandorára visszatérő emberiség ismét megnehezíti az őslakos na'vik életét. Kétségtelenül az év legjobban várt filmje, melynek vállán hatalmas súly nyugszik, Cameron ugyanis elmondta, hogy ha A víz útja nem lesz legalább minden idők negyedik legsikeresebb filmje, akkor az eredetileg ötrészesre tervezett franchise-t a harmadik résszel le fogja zárni. Az elemzők szerint nem lesz izmos a film rajtja, mi viszont erre csak annyit mondanánk, hogy eddig még senki nem robbantott bankot, aki Cameron ellenében mert fogadni.

Mikortól nézheted? December 15.
Hol? A mozikban.

7. Nanny

A Nanny című mozira akkor figyeltünk fel, amikor horrorként első alkalommal megkapta a zsűri nagydíját a független filmek legismertebb szemléjén, a Sundance filmfesztiválon. Nikyatu Jusu alkotásában egy szenegáli illegális bevándorló New Yorkban vállal munkát dadusként egy jómódú családnál, ahol az amerikai álom legförtelmesebb arcával kénytelen szembenézni. Magyar forgalmazást sajnos nem kapott, de december közepén végre nálunk is elérhetővé válik a Prime Video műsorán. Jó kis karácsony előtti shockernek pont megfelelő lesz.

Mikortól nézheted? December 16.
Hol? Az Amazon Prime Videón.

8. I Wanna Dance with Somebody - A Whitney Houston-film

A zenés film mindig remek választás a szeretet ünnepén, az I Wanna Dance with Somebody pedig már a trailerrel libabőrt húzott az ember karjára. A film Whitney Houston életét dolgozza fel Naomi Ackie-vel a főszerepben, akinek már agyondicsérték az alakítását azok, akiknek volt alkalmuk megnézni a filmet. A dalokat mindenki ismeri, az énekesnő élete pedig a siker és a bukás izgalmas-szomorú története, így minden esélye megvan annak, hogy egy remek biopicnek örülhetünk karácsony előtt.

Mikortól nézheted? December 22.
Hol? A mozikban.

9. Tőrbe ejtve - Az üveghagyma

Rian Johnson az egyik kedvenc kortárs rendezőnk, akinek legutóbbi munkája annyira jól sikerült, hogy a Netflix fel is vásárolta a Törbe ejtve-franchise jogait tokkal-vonóval. Daniel Craig tehát visszatér Benoit Blanc mesterdetektív szerepében, és bár legutóbbi kalandját is őrületes sztárparádéval támogatták meg az alkotók, ezúttal még azon is sikerült túltenni. A film már kapott egy korlátozott mozis premiert, a kritikák pedig szinte egyöntetűen magasztalták a folytatást. Így joggal bízhatunk benne, hogy karácsonykor remekül fogunk szórakozni.

Mikortól nézheted? December 23.
Hol? A Netflixen.

10. Fehér zaj

Már csak Adam Driver, Greta Gerwig és Don Cheadle miatt is megnéznénk ezt a filmet, de mivel tudjuk, hogy a mozit a Házassági történet író-rendezője, Noah Baumbach dirigálta, nem is lehetnénk izgatottabbak. A Don DeLillo azonos című regényét megfilmesítő alkotásban egy fiktív egyetem Hitler-tanszékének vezetőjét ismerhetjük meg, akinek egy vegyi anyagokat szállító vonat balesete miatt népes családjával együtt el kell hagynia addigi életét. Zseniális filmnek ígérkezik izgalmasan szatirikus hangokkal fűszerezve.

Mikortól nézheted? December 30.
Hol? A Netflixen.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Még mindig sokkal többet tévéznek a magyarok, mint amennyit neteznek
További cikkeink a témában