A Last Christmason túl is van élet. Most olyan ünnepi művek következnek, amelyeket ritkán hall, vagy egyáltalán nem is ismer az ember.

Tim Minchin – White Wine in the Sun

Az ausztrál komikus, aki a Kaliforgia egyik évadának megoldandó problémájaként szívott fel mindent, ami az orra elé került, bizony tényleg nem rossz zenész. Ez a vicces, de mégis nagyon rendben lévő karácsonyi számot is ő szerezte. Szeretjük, a szövege miatt is.

Kanye West – Christmas in Harlem

A vastagabb beatek kedvelői valószínűleg nem maradtak le arról a tényről, hogy Kanye is összehozta a maga ajándékbontós trackjét, ami sok vizet ugyan nem zavart, de a Billboard hiphop chart harmadik helyéig azért sikerült eljutnia.

The Killers – Christmas in L.A.

A The Killers minden éven kiadja saját karácsonyi slágerét, egyáltalán nem a szokványos, csilingelős stílusban. A 2013-as eresztés sem tipikus fenyőillatú szám, egy csődbe ment karrierű színész szemszögéből meséli el az ünnepet. A klipben a bukdácsoló színészt Owen Wilson alakítja. Mondhatni, sokat nem kellett játszania a hitelességhez.

Röyksopp – Le Cantique de Noel

Bár ez egy feldolgozás (az O Holy Night című klasszikus instrumentális változata), mégis itt a helye, mert ennyire éteri, elszállós karácsonyi dalt maximum csak akkor hallasz, ha valamit belekevertek az ünnepi italodba. Szinte látod, ahogy a Jamie és a csodalámpá-ban erre díszítik a karácsonyfát.

The Darkness – Christmas Time (Don’t Let The Bells End)

A falsettók és a hülye ruhák koronázatlan királyai 2007-ben kértek szeletet maguknak a sajtból, és kaptak is egy jókorát, a Christmas Time ugyanis második helyet ért el az éves karácsonyi slágerért folytatott harcban Nagy-Britanniában. Az első Gary Jules és Michael Andrews Mad World-je lett, bár a bukmékerek végig őket tették meg legesélyesebb befutónak.

Ben Folds Five – A Bizarre Christmas Incident

És íme egy dal mindenkinek, aki utálja. Mármint a karácsonyt. Bluesos hangulatok, káromkodások, és egy bizarr karácsonyi incidens, amiből azt is megtudod, hogy a Télapó csak egy nagy, kövér pöcs.

The Futureheads – Christmas Was Better In The 80s

Mert régen minden jobb volt. A The Futureheads mindezt partizós hangulatban szeretné közölni, de ami a legjobb: ettől daluk egyáltalán nem lesz kevésbé karácsonyi hangulatú.

Pearl Jam – Let Me Sleep (Christmas Time)

Egy ’91-es rajongói klub számára kiadott karácsonyi kislemez, amely a 2003-as ritkasággyűjteményen, a Lost Dogs-on is fellelhető.

Best Coast & Wavves – Got Something For You

Garázspop-hangulat, de hát miért is ne lehetne a garázsban is fenyőfát állítani? Bájos, fenékrázós darab szaloncukor-aggatáshoz.

My Morning Jacket – Xmas Curtain

Pofás track a MMJ karácsonyi lemezéről (My Morning Jacket Does Xmas Fiasco Style), melynek borítója annyira ronda, hogy ha életre kelne, egész megapoliszokat pusztíthatna el a látványával.

The Kinks – Father Christmas

’77-ben a Kinks nem buta játékokat akart a Télapótól, hanem pénzt. Ennek nyomatékot adva született meg a Father Christmas, amit azóta minden magára valamit is adó punkzenekar feldolgozott már.

Coldplay – Christmas Lights

Végül álljon itt az utóbbi évek egyik legremekebb egysnittes klipje. A Coldplay egy rosszul sikerült karácsonyról készült dala 2010-ben futott be, de bőven lemaradt az ünnepi hajráról, az akkori X-Factor-nyertes, Matt Cardle vitt mindent Biffy Clyro-feldolgozásával, a When We Collide-dal. Pedig ez is remek darab, főleg azoknak, akik végigveszekedték a karácsonyt, és egy kis megnyugvásra vágynak.

És ezt olvastad már?
A finn miniszterelnöknő úgy vereti a bulit egy kiszivárgott videón, hogy arra még a Szigeten is megfordultunk volna