Kondor Vilmosról nagyon keveset beszélünk, főleg ahhoz képest, hogy milyen sikeres. Elméletileg sólymászó középiskolai tanár, de az is lehet, hogy nem is létezik.

Az ember, aki ott sem volt

Kondor Vilmos az Agave Könyvek honlapja szerint egy Sopron közeli faluban élő középiskolai tanár, aki jelenleg szinte egymagában viszi a krimivonalat a kiadónál, illetve az országban. (Majdnem ideírtam Frei Tamás nevét, de 0,0008 másodperc elteltével meggondoltam magam.) A helyzet az, hogy soha egy újságíró vagy szerkesztő sem látta ezt az 59 éves férfit, eddig csak e-mailben adott interjút, a kiadó tagjaival is csak telefonon vagy postai úton érintkezik. Legújabb, november végén megjelent A másik szárnysegéd című regénye kapcsán ismét, sokadik alkalommal nem jelent meg a nyilvánosság előtt, ellenben a kiadó munkatársai elmondják, hogy milyen vele együtt dolgozni.

Életrajz

Kondor Vilmos 1954-ben született, tanulmányait Szegeden kezdte, majd a párizsi Sorbonne-on folyatta, ahonnan végül vegyészmérnöki diplomával tért haza. Jelenleg egy nyugat-magyarországi városban tanít matematikát és fizikát középiskolás diákoknak. Kondor Vilmos első regénye, a Budapest Noir 2008-ban jelent meg az Agave gondozásában, folytatása, a Bűnös Budapest 2010-ben, A budapesti kém pedig 2011-ben látott napvilágot. Gordon Zsigmond kalandjait már öt nyelven, tizenkét országban olvashatják a krimirajongók. Feleségével, két ikerlányával, valamint kutyáival és sólymával egy Sopron melletti faluban él.

A Budapest Noir megteremtette a magyar noir krimit, ami sosem született meg nálunk, mert a negyvenes–ötvenes években történelmileg nem volt alkalmas a légkör. Sajnos a mozivásznon sem születtek igazi krimik, ami nagy kár, mert mondjuk Páger Antal volt olyan zseniális színész, hogy hitelesen nyomozzon Pest külvárosában, fekete-fehérben cigarettázva, felhúzott gallérú ballonkabátban. Egyedül Az éjszaka lánya jut eszembe Muráti Lilivel, amiben volt némi franciás noir-beütés, de az a mozi is inkább egy lélektani dráma volt, a bűnös Budapest jasszokkal, betörőkkel, rosszlányokkal csak egzotikus háttér volt. Szóval amikor a műfaj virágzott, akkor nem volt krimink, de utólag lett. A Gordon Zsigmond-sorozatot mindenkinek ajánljuk, egyrészt mert boszorkányos ügyességgel megírt darabok, főleg az első rész, másrészt nem árt képben lenni a legsikeresebb hazai krimiszerzőnkkel, akit eddig tíz nyelvre fordítottak le, és akit két tucat országban olvasnak.

Kicsoda maga?

A sajtóban meg az interneten természetesen megindultak a találgatások, hogy ki lehet valójában Kondor? Létezik-e egyáltalán? Sólymot röptet és Kinján tolja? – ez túl szép, hogy igaz legyen. Az irodalomtörténetben jó pár példa van arra, hogy valaki egy kitalált személyiség mögé bújt, akiről aztán később kiderült, hogy valójában egy jól ismert író. Kondor egyesek szerint egy ismert magyar író alteregója lesz, mások tudni vélik, hogy a kiadó egyik vezetője az. Ha valaki rettentően szeretné kideríteni az igazságot, valószínűleg nem lenne nehéz dolga, de mi szeretjük a rejtélyeket, kábé úgy vagyunk vele, mint Gyárfás Dorka a videóban. Még az is lehet, hogy Kondor tényleg létezik, és éppen sólymot röptet az Alpokalján, szájában pipával, és közben okostelefonján fél kézzel élesíti a legújabb posztot a blogján.

A másik szárnysegéd című regény az Agave Könyvek gondozásában jelent meg. Itt elolvashatod belőle az első három fejezetet, vagy akár meg is hallgathatod.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában