Összeszedtük a tíz legismertebb mémesedett animgifet, melyek mindegyike a filmművészet valamely jeles vagy kevésbé jeles darabjából kilépve talált utat az örökkévalóságba. Ha gyakran megfordulsz a létezés virtuális oldalán, jó esély van rá, hogy ezeket még akkor is ismered, ha egyébként soha nem nézel filmeket.

1. Vincent Vega nem tudja, nem érti

Mikor használod?

Amikor azt akarod érzékeltetni, hogy eltévedtél, hogy valaminek az égadta világon semmi értelme, vagy ha rá akarsz pirítani valakire, aki hülyeségeket beszél.

Honnan van?

Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Tarantino filmjének szinte az összes pillanatában benne volt a mémesedés lehetősége, de ebben az egyben pont nem annyira. És mégis! Vincent Vega, azaz John Travolta megérkezik főnöke, Marcellus Wallace házába, hogy elvigye szórakozni a nagy ember feleségét, aki egy távbeszélőn szól a vendéghez. A látványos értetlenség oka, hogy emberünk hallja ugyan a hangot, de halványlila gőze sincs arról, honnan jön. Ezért hát ez az ide-oda táncolás, amit valamiért nagyon szeretünk újra és újra elővenni.

2. Virítsd a lóvét!

Mikor használod?

Amikor fellelkesülsz, mert pénz áll a házhoz.

Honnan van?

Jerry Maguire – A nagy hátraarc (Jerry Maguire, 1996)

Ez a remek feelgood movie a címszereplő sportmenedzser megpróbáltatásairól szól, aki szinte összes ügyfelét elveszíti, miután ír egy esszét arról, hogy a menedzsereknek emberibb viszonyt kellene ápolniuk a sportolóikkal. Egyetlen protezsáltja marad, aki attól teszi függővé a további alkalmazását, hogy emberünk mennyi lelkesedést mutat a telefonba. Az ordibálás ennek a bizonyítása, és a mutatvánnyal Jerry át is megy a vizsgán.

3. Virítom!

Mikor használod?

Amikor valaki előadja, hogy új autót vett, vagy esetleg te adod elő, hogy szórod a pénzt, mert éppen úgy tartja kedved.

Honnan van?

A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013)

Martin Scorsese filmje egy gátlástalan brókerről szól, aki szemetet ad el arcpirító jutalékért, és ebből bizony meg is szedi magát rendesen. A biznisz természetesen illegális, ezért az FBI is akcióba lendül, hősünk pedig meghívja a gyanús ügyletek miatt szaglászni kezdő ügynököket a jachtjára, hogy némi készpénz ellenében leszálljanak róla. A vesztegetés végül nem jön be, a Wall Street farkasa pedig mérgében egy kötegnyi bankót szór a távozó ügynökök után, csak hogy érzékeltesse, neki aztán tökmindegy.

4. Egészségedre, bro!

Mikor használod?

Amikor valakinek szívből gratulálnál. Na jó, akkor is, amikor ironizálsz.

Honnan van?

A nagy Gatsby (The Great Gatsby, 2013)

Ismét Leo DiCaprio, aki ezúttal is kőgazdag, vagy legalábbis annak néz ki. Gatsby egy fényűző villában lakik, mesés partikat ad, de közben a szíve ezer sebből vérzik. Ez mondjuk pont akkor nem látszik rajta, amikor szórakozik, és ez a látványos jelenet is egy ilyen buli alkalmával kerül a kamera elé. Ennek az animgifnek immár kilenc éve töretlen a sikere.

5. Ott a pont!

Mikor használod?

Amikor valakinek rohadtul igaza van.

Honnan van?

A vámpír csókja (Vampire's Kiss, 1988)

A vámpír csókja volt az első olyan film, amiben egyértelművé vált, hogy Nicolas Cage a színészkedés egy igen sajátos iskoláját követi. Ebből a jelenetből egyébként a szemmeresztős képsorok is mémesedtek, de ezzel a fentivel valószínűleg többször találkozhattál.

6. Ez gyorsan eszkalálódott

Mikor használod?

Amikor valaki egyik percről a másikra bepöccen, vagy amikor valami apróságból hirtelen égszakadás-földindulás lesz.

Honnan van?

A híres Ron Burgundy legendája (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, 2004)

Az egyik legjobb Will Ferrell-mozi a Ron Burgundy első része, melynek különösen a verekedős jelenete égett be a kollektív tudatba. Itt először csak a Channel 4 két híradós stábja akarja lezavarni a bunyót, de hirtelen befut még a kanadai állami tévé munkatársaitól kezdve a történelmi ismeretterjesztő csatorna embereivel bezárólag egy rakás mindenre elszánt galeri, a pusztakezes hirignek indult dzsemboriból pedig össznépi kaszabolás lesz. Az ikonikus jelenetre a csata után kerül sor, amikor Ron megállapítja, hogy ez a piknik bizony nagyon gyorsan nagyon durva lett.

7. Mesélj még!

Mikor használod?

Amikor valaki okoskodik, vagy nyilvánvaló dolgokat úgy ad elő, mintha ő fingta volna a passzátszelet.

Honnan van?

Willy Wonka és a csokigyár (Willy Wonka & the Chocolate Factory, 1971)

A Charlie és a csokigyár című Roald Dahl-meséskönyvet nagyon szeretik az amerikaiak, de annyira, hogy jövőre is jön egy új feldolgozás, sőt, Tim Burton 2005-ös verziója előtt harmincöt évvel egyszer már megfilmesítették a művet. Ebben Gene Wilder alakította a csokigyárost, aki a jól ismert jelenetben a gyerekekkel beszélget, ami aztán az internet korszakának egyik legismertebb passzív-agresszív mémje lett.

8. Az nem olyan eccerű!

Mikor használod?

Amikor valaki bonyolult dolgokat akar levezetni két egyszerű lépésben, vagy előad egy elnagyolt tervet valami olyasmiről, amihez egyébként komoly előkészület szükséges.

Honnan van?

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001)

Amikor minden idők leghíresebb fantasyjában összeáll a Gyűrű Szövetsége, melynek tagjai megállapítják, hogy az Egy Gyűrűt csak és kizárólag a Végzet Hegyének gyomrába dobva lehet elpusztítani, Boromir nagyon nem derűlátó. Ekkor hangzik el a híressé vált „One does not simply...” monológ, ami azóta is a mémkultúra ékköve, amivel naponta több száz lelkes hülyét hűtenek le az internetes fórumokon.

9. Szevasz!

Mikor használod?

Amikor olyasvalakivel futsz össze a virtuális térben, akinek nagyon örülsz.

Honnan van?

Ragadozó (Predator, 1987)

A nyolcvanas években a férfiak még férfiak voltak, szokás mondani, mely állításnak egyik leghatásosabb szemléltető ábrája az a jelenet, melyben a Predator két sztárja, Arnold Schwarzenegger és Carl Weathers, azaz Dutch és Dillon találkoznak. Dagadnak az izmok, csepeg az izzadság, és tömény tesztoszteronszag terjeng. Így üdvözöl egy igazi férfi egy régen látott ismerőst.

10. Az fasza vóna!

Mikor használod?

Passzív-agresszív módon történő kifejezése annak, hogy azt akarod, hogy valaki csináljon meg valamit.

Honnan van?

Hivatali patkányok (Office Space, 1999)

Ez a kultfilm a hivatali lét minden kínját felsorakoztatta, melyek közül az egyik legkomolyabb tétel a gyökér, tenyérbemászó főnök, akit Gary Cole alakított tökéletes átéléssel. Emberünk „Remek volna, ha...” kezdetű megszólalásai nyomán a nézőnek szépen lassan nyílt ki a bicska a zsebében, hiszen erre a helyzetre mindenki tudott rezonálni, aki volt már valaha alkalmazott. A szerencsésebbek ezt a típust csak az interneten láthatják, ott viszont rendszeresen szembejön.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Dave Bautista megérkezett Budapestre és nagyon nem boldog