Nagy és részletes a Lego Ultimate Collector Series TIE Interceptora, melynek építését és megjelenését nemcsak a Star Wars-rajongók fogják imádni.

Tökéletesen illeszkedik a Csillagok háborúja baljós komolyságot sugalló esztétikájába az alul szürke elemekkel, a többi részén feketével és vöröses derengéssel dekorált doboz, melyen szinte valós méretében látható a TIE Interceptor. Elmaradhatatlan a Lego és a Star Wars logója, valamint a két márka összefonódását ünneplő huszonötödik évfordulós embléma R2-D2 robottal.

Rendesen súlya van a doboznak, azonnal érezni lehet rajta, hogy tömve van kockákkal. Ahogy kibontom és megborítom, már zörög is a több mint húsz darab számozott zacskó az íróasztalomon, aztán kicsúszik belőle egy vaskos boríték is, melyben a 324 oldalas összerakási útmutató és a kis matricaív van.

Miközben a Legónál is egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntartható fejlődés és az újrahasznosítás, még néhány építőelem is készült környezetbarát megoldással. A legtöbb készlet dobozában azonban még mindig aggasztóan sok műanyag zacskó van, ez alól sajnos nem kivétel a TIE Interceptor sem. Messze nem vagyok elkötelezett környezetvédő, de ezen a ponton még én is többet várnék el a Legótól. Ez azonban csak egy nagyon apró része az egésznek, hiszen az építés és a végeredmény is fantasztikus.

Látványosan szürke és fekete színvilágú a TIE Interceptor, de bőven vannak benne színes elemek is a nem látható helyeken, ami egyszerre költséghatékony és megkönnyíti az építést. Elsőként az egyszemélyes kabin áll össze, majd a szárnyakat tartó, részben Technic elemekből összeálló váz csatlakozik hozzá.

Nagyszerű, hogy ezt a 2024-es készletet pontosan az a Henrik Andersen tervezte, aki a 2000-ben megjelent TIE Interceptort is.

Mielőtt az első zacskó bontása előtt azonnal elindítanád a tévén a Star Wars-maratont, mindenképp olvasd el az angol nyelvű leírást az összeszerelési útmutatóban, mert rengeteg érdekes információ van benne. Innen tudható az is, hogy a 75382-es számú szettet tervező Andersennek ezzel lehetősége nyílt arra, hogy az új Lego alkatrészekkel részletesebb kidolgozású gyűjtői kiadású TIE Interceptort alkothasson, mint a 7181-es volt.

Összehasonlítva a régivel, az új TIE Interceptor egyértelműen közelebb áll egy modellhez, mint a játékhoz. A szárnyak szebb egységgé állnak össze, a látható stud-ok pedig tökéletesen hozzák az igazi elfogóvadász szolárpaneleit. Az oldalán felfedezhetőek vonatkerekek és az ágyúk mellett ásók is. Pontosan ettől is annyira nagyszerű a Lego, hogy az ilyen elemek is teljesen új funkciót kapnak.

Abban az értelemben nem a TIE Interceptor a legizgalmasabb építési élmény, hogy a központi váz mindkét oldalán ugyanazt kell ismételni, de ebben a mennyiségben ez még messze nem olyan feltűnően repetitív, mint az Eiffel-torony vagy a római Colosseum esetében. Az előrefelé meredő szárnyak már csak akkor kerülnek fel A Jedi visszatér birodalmi elfogóvadászára, amikor már a kabinhoz csatlakozó állvány is elkészült.

Nyitható a kabin ajtaja, de nem vállalkoznék arra, hogy a gép előtt álló fegyveres pilótát betuszkoljam a matricázott elemekkel kirakott fülkébe. Építés közben sokkal jobban meg lehet figyelni, de a zsilipet kinyitva is látható, hogy tele van kijelzőkkel és az irányításhoz szükséges apróságokkal a tér. A minifigurán túl a készlethez még egy egérrobotot is össze kell építeni, ennek is van dedikált helye a talapzaton.

Biztosan figyel a Lego a vásárlói visszajelzésekre, hiszen a TIE Interceptor állványán található adattábla már nem hitvány matrica, hanem egy kisebb tenyérnyi nyomtatott elem, ezzel mindenképp igényesebb és időtállóbb. Szintén nyomtatott a huszonötödik évfordulós szettekhez készített kocka is.

Életnagyságban 7,7 méter hosszú volna a TIE Interceptor, de a Lego verzió sem kicsi, az 1931 elemet összeépítve egy 40 centiméter hosszú, 33 centiméter széles és 32 centiméter magas tárgynak kell helyet csinálni a lakásban. Az űrben több hely van az ilyen szerkezeteknek, az biztos.

Zseniálisan visszaadja a birodalmi gépek rideg gépiességét a szürke és fekete elemekből összeálló TIE Interceptor.

Minden oldalról megragadó, de szemből igazán látványos az elfogóvadász, ahonnan ugyan nem látszódnak az ion hajtóművek, de a tűzre kész lézerágyúk igen. Ezek az apró részletek azonban könnyen lepattannak, ha mozgásban van a szett. A TIE Interceptor nem véletlen került a UCS sorozatba, tényleg olyasmi gyűjtőknek való darab, akik többet nézegetik, mint fogdossák.

Több mint 90 ezer forintért 1931 darab elemet kap az, aki a Lego Ultimate Collector Series TIE Interceptorát választja. Ezzel a nagy Star Wars tematikájú szettek közül az egyik legjobb vétel, mert kellemes építési élmény után egy nagyon klassz elfogóvadász trónol majd a polcon, amire mindig öröm rápillantani.

Ez is érdekelhet:

Zseniálisan néz ki a Lego X-szárnyú vadászgépe

Gyűjtőknek szánják, és pontosan úgy is néz ki, mint egy komoly Lego készlet.

Egyetlen jedinek sem kell félnie a Lego TIE Interceptortól

Remekül mutat majd a polcon az újabb Star Wars-os szett.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában