És ez nekünk annyira jó lesz, hogy olyan jó már nagyon régen volt. A Logan Lucky visszavisz minket az Ocean’s Eleven világába, csak éppen ki is fordítja azt egyúttal magából.

Mert hogy ez a mozi nem titkoltan egy Ocean’s 11 light. Ki is mondja egy ponton. Tényleg. És totálisan igaza is van. Mármint abban is, hogy kimondja. Azért van igaza, mert egyrészt nincs benne annyi A-kategóriás hollywoodi színész, mint egy Clooney-Damon-féle buliban, de azért szégyenkeznie sem kell, ugyanis itt van Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Katie Holmes, Hilary Swank, Riley Keough és még Seth MacFarlane is, hogy tényleg mindent megtegyenek a szórakoztatásunkért. Meg is tesznek mindent. Ettől működik olyan remekül ez a film.

A Logan Lucky Észak-Karolina krémjét szedi össze egy jóvágású rablásra, már amennyiben a krém szó alatt az elcseszett életeket lehet érteni, abból itt ugyanis van bőven. Itt van például a Logan-család, azon belül is Jimmy (Channing Tatum), aki elveszíti az állását, testvére, a csapos, félkarú… bocsánat, félkezű Clyde (Adam Driver) azonban mindig, minden helyzetben mellette áll, így bármennyire is sújtja a családot egy furcsa átok (értsd: mindig, minden balul sül el náluk), legalább ennyijük van. A testvéri szeretetük. A család női tagja, Mellie (Riley Keough) egyelőre még nem kapott az átokból, de ami késik, nem múlik. Legalábbis a tesók szerint.

Amikor egyszer csak tele lesz Jimmy puttonya a nagy szerencsétlenkedésből, úgy dönt, csapatot verbuvál, és kirabol egy Nascar-autóversenyt, ahol szép számmal gyűlik a pénz egy széfben, de hát ezt a széfet is fel kell nyomnia valakinek, erre a pozícióra pedig az éppen börtönben ülő Joe Bang tűnik a legalkalmasabbnak. De hogy lesz ebből rablás? Sok-sok kanyarral.

Steven Soderbergh nagy visszatérése ez a mozi, aki eléggé akart már egy új Ocean’s-filmet, de nem nagyon lehet azt már összehozni, úgyhogy megcsinálta másokkal, kicsit másképp. A zenék ugyanolyan lüktetően kúlak, csak a szereplők nem azok, itt mindenki sérült valamilyen módon, és mindenki eléggé mélyen van. Itt az az igazi érték, ha valaki nem annyira tahó, mint Joe Bang testvérei, akik alá nehéz menni színvonalban, de nem lehetetlen. Magyarul ennek a rablásnak nincs olyan stílusa és eleganciája, pont hogy ezt vették ki belőle, és helyettesítették tömény kosszal és tahósággal.

De működik? Nagyon is működik. Sőt, okoz néhány annyira nagy röhögést is, amit egyetlen Ocean’s-film sem tudott. A formula viszont lényegében ugyanaz. Van egy csapat, ahol mindenkinek megvan a szerepe, akad pár csavar, a végén egy nagy csavar, és ennyi, haza lehet menni boldogan. Az ilyen filmektől pedig már boldogok vagyunk, hiszen végre itt van valami, ami jól van összerakva, jól van megírva, a párbeszédek, a dumák, a karakterek, az atmoszféra mind szuper, és tele van jobbnál jobb poénokkal. Ritka az ilyen, és ez szörnyű. Soderbergh most visszahozta nekünk a kis rablóvilágát, és ezzel csak az a baj, hogy nem hozza el sűrűbben.

A Logan Lucky – A tuti balhéval mindenki csak nyer, de a legnagyobb nyertese mégis a suttyó Daniel Craig, aki nagyon régen nem volt már ennyire szerethető, és Channing Tatum, akiről már megint kiderül, hogy veszett jó színész, jól áll neki a dráma, csak valamiért nem különösebben mutogatja. Kellene. Azzal még többet nyernénk. Na és hát az a börtönlázadás... már csak amiatt is érdemes megnézni a filmet. George R.R. Martin-rajongók előnyben.

A player szerint

  • Minden színész fantasztikusan nagyot alakít
  • Olyan, mint egy Ocean\'s Eleven-epizód, csak lecsúszott verzióban
  • Néhol igen komolyan megröhögtet
Player-méter
8
És ezt olvastad már?
A finn miniszterelnöknő úgy vereti a bulit egy kiszivárgott videón, hogy arra még a Szigeten is megfordultunk volna