2019-ben szép hullámokat vert, amikor a világhírű direktor, Martin Scorsese, a Nagymenők, a Casino és a hamarosan érkező Megfojtott virágok rendezője kijelentette, hogy szerinte a szuperhősfilmek nem is filmek, inkább vidámparki látványosságok.

Akkor a kijelentés komoly ellenállást generált az alkotói és rajongói oldalon, ám azóta sok víz lefolyt a Dunán. Jelen állapot ismeretében ki lehet jelenteni, hogy a Marvel filmes univerzuma a Bosszúállók: Végjáték című mozival tetőzött, a DC filmjei pedig idén már sorra buktak el, így nem valószínű, hogy a Mester újabb kijelentései ugyanannyi embernél érnék el az ingerküszöböt, mint '19-ben.

Scorsese a GQ-nak adott interjút, melynek során a lap munkatársa felvetette, hogy ha a mozik csak hollywoodi filmeket játszanának, akkor a nézőkhöz szinte kizárólag franchise- és szuperhősfilmek jutnának el, a rendező pedig erre a felvetésre ezúttal sem fogta vissza magát.

Veszélyes, hogy ez mit tesz a kultúránkkal, hiszen egész generációk lesznek, akik azt gondolják majd, hogy ezek jelentik a filmeket.

Kifejtette, hogy a többi rendezőnek kötelessége küzdeni a jelenség ellen. A Safdie testvérekre és Christopher Nolanre hivatkozott, hogy nekik és a hozzájuk hasonló alkotóknak keményen vissza kell vágniuk. Természetesen magát is ebbe a körbe tartozónak érzi, hiszen kijelentette:

Meg kell mentenünk a mozit!

A szuperhősfilmeket ezúttal nem vidámparki mutatványoknak, hanem legyártott tartalmaknak nevezte, olyan alkotásoknak, melyeket akár a sokat szidott mesterséges intelligencia is létrehozhatna. Most kicsit engedékenyebb volt, hiszen elismerte, hogy a Marvel filmjei mögött is állhatnak hihetetlenül tehetséges rendezők, és a speciális effektusokért felelős stábtagok munkáját is dicsérte, de ismét feltette a kérdést:

Mit adnak nekünk ezek a filmek? Azonkívül, hogy elfogyasztjuk, aztán rögtön el is felejtjük őket, mit adnak nekünk?

(Főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában