Egy fáradt nap után hazaérsz, lerúgod a cipődet, melegítesz valami vacsorát és lehuppansz a tévé elé. Fáradt vagy, nincs kedved semmihez, ami kicsit is megdolgoztatná az agyad, de azért a köztévéhez még túl sok működő agysejted van. Na, most mi legyen?

Kérek egy akciófilmet, amiben a predátor, a terminátor és John McClane küzdenek Westeros trónjáért! Legyen benne happy end, de azért gyilkoljanak is, és a vége felé legyen valami orbitális csavar, meg egy dalbetét, amiben a fingról énekelnek! – mondod, néhány perc múlva pedig már kezdődik is a show.

Lehet, hogy ez a kis sztori úgy hangzik, mint valami elszállt sci-fi, de a dolgok jelen állása szerint néhány éven belül maga lehet a kőkemény valóság.

A Showrunner nevű streamingplatform pontosan ezt az élményt szeretné az otthonokba szállítani. A futurisztikus ötletet a Fable nevű cég ültetné át a gyakorlatba, mely már egy ideje foglalkozik generatív mesterséges intelligenciával és az MI-vel készített South Park-klipjei miatt akár már hallhattál is róluk.

A San Francisco-i vállalat azt ígéri, hogy a Showrunner előfizetői egyszerű promptokkal alkothatnak majd olyan tartalmakat, melyeket teljes egészében a platformot működtető generatív mesterséges intelligencia hoz majd létre. Az így létrejött alkotások megoszthatóak, sőt, a sikeresebbek megtekintései után az üzemeltető valamilyen formában anyagilag is honorálná azt a felhasználót, akinek a promptja létrehozta az adott műsorszámot.

A cég illetékes vezetője, Edward Saatchi nem fogta vissza magát, amikor a platformot promózta. Konkrétan ezt mondta:

Az a célunk, hogy mi legyünk a mesterséges intelligencia Netflixe.

Az a terv, hogy a felhasználók akár egész sorozatokat is létrehozhassanak és teljes kontrolljuk legyen afelett, hogy mit szeretnének látni. A reménybeli felhasználók egy ingyenes próbaverzióra jelentkezhetnek a platform honlapján, amit előre láthatólag az év végéig tudnak majd használni. Itt már elérhető tíz animált sorozat, melyeket mind a már működő MI segítségével hoztak létre. A terv az, hogy a platform hivatalos startjára a kínálatot a próbaverzióban ügyködők alkotásaival izmosítják fel.

A generatív MI egyébként a Fable saját modellje, amit Saatchi állítása szerint kizárólag ingyenesen elérhető tartalmakkal tréningeztek, hogy ne merüljenek fel szerzői jogi problémák.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy egyre közeledik a világ, amitől Hollywood kreatívjai rettegnek. Az első években persze várható, hogy botladozni fog a technológia, de látva a fejlődés ütemét és a változó tartalomfogyasztói szokásokat, nem csodálkoznánk, ha néhány évtized múlva már nem lenne szükség sem forgatókönyvírókra, sem színészekre, sem rendezőkre.

(Főkép: tengr.ai, forrás: The Hollywood Reporter)

Ez is érdekelhet:

Anne Hathaway filmes meztelenkedései rendesen megtolják az ember vérnyomását

Az idén 42 éves színésznő a kétezres években egyáltalán nem szégyenlősködött.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiváló szórakozásnak ígérkezik az Országúti diszkó rendezőjének új rablós akcióvígjátéka

Megújul a Netflix, és imádni fogod

Ezt gondolja minden idők egyik legjobb hivatásos bunyósa a közúti keménykedésről

További cikkeink a témában