Létezik egyáltalán olyan hely, ami azoknak is jó, akik a Kazinczy utcát sóval hintenék be? Igen. És jó is? Nem.

Lakossági bejelentések a hangzavar miatt? Túl hangosan beszélő fiatalok az utcákon? Beáramló füst a bejárathoz közeli ablakunkon? Erkölcstelenség? Prostitúció? Hát mi történik itt? Éjfél után zárjon be a bazár! Vagy mégsem? Az ideális klub csakis az lehet, amelyik néhány zavaró körülményt kiiktat. De hogyan?

Füst

Cigi és sör. Kéne mi? Szórakozóhely zárt terében márpedig rágyújtani nem lehet – mondta ki a szigorú törvény 2012 elején, és tényleg, valahogy azóta senki sem kockáztatja a büntetést, marad az épület előtt bagózás, vagy a leszokás, kínkeservvel, és akkor legalább nem kell bámulni a cigis dobozra álmodott értelmetlenebbnél értelmetlenebb fotókat sem. A bejárat előtt öt méterrel azonban szabad a füst, szabad a csók (de inkább csak a füst, az kevésbé erkölcstelen), mégis sok panasz érkezik a szórakozóhelyek füstösségére, mert sok esetben a környéken lakók isszák meg ennek a levét, pontosabban szívják a füstjét. Tehát kijelenthetjük, hogy az ideális szórakozóhely közönsége nem dohányzik, vigyáz az egészségére, a dohánytermékektől pedig teljes mértékben elhatárolódik. Eddig még nem nagy ügy, de nézzük csak tovább…

Hangos közönség / hangos zene

Hacsak nem a Pálpusztai Irodalmi Klub éves partijáról van szó, egy buli zenével és hangos beszéddel jár. Mert a buli már csak ilyen. És mit hangoskodik egy csomó fiatal, mit játszik a zenekar, miért nem keresnek maguknak valami rendes állást? Jimmy, az más. Jimmyt szeretjük. A közönség pedig miért beszélget egymással hangosan? Mert zene van? Hát akkor ne legyen zene, talán meghallják egymást. Az ideális klub tehát zene- és beszédmentes, de sajnos még ez is túl egyszerű gondolat.

A Park megnyitását például rengeteg bonyodalom előzte meg, köztük egy meglepően vicces eset is, az egyik lakos ugyanis bejelentette, hogy ő bizony nem tud aludni a Parkban zajló Irie Maffia-koncert erős hangzavarától. A bejelentő azonban kissé felületes volt, így kifelejtette a számításból, hogy a Park még csak egy hét múlva tervezett megnyitni, bár annyiban igaza volt, hogy pontosan ugyanazon a napon, hét nap múlva az Irie Maffia lépett fel a szórakozóhely színpadán. El tetszett nézni a naptárat, csókolom, és tessék szégyellni magát is egyben!

Az ilyen jóakarók ellen természetesen védekezni nem lehet, csak egyféleképpen: ha kifejezetten néma és siket embereknek nyitunk klubot. Így a zenére semmi szükség, a beszélgetésnek pedig hangja sincsen. Szóval dohányzásellenes, siket és néma, vagy csak nagyon halkan beszélő szórakozók, szevasztok!

Konkurencia / elhelyezkedés

Bárki bármit mond, egy szórakozóhely jövője nagyban függ a körülötte elhelyezkedő többi klubtól is. Az egymás ellehetetlenítése című játék ugyanis sokszor elindul hódító útjára, hogy a végén az erősebb vagy a kitartóbb maradjon fent egyedül. Így ha biztosra akarunk menni, olyan helyen nyitunk szórakozóhelyet, ahol a környéken egyetlen más hasonló hely sem található, különben megnézhetjük magunkat. Persze akad azért példa az összefogásra is (a Gozsdu udvar például a híresztelések szerint ilyen), de sajnos riasztó példákat ismerünk egymás módszeres tönkretételére. Inkább nem példálózunk.

Az ideális klub olyan helyen helyezkedhet el, ahol a környéken nincs sem irodaház, sem lakóház, és éppen nem most pótköltenek a búbos vöcskök. Ugye emlékszünk még a tavalyi VOLT körül kirobbant balhéra, amikor az állatvédők azért vették elő a semmi közepén, a soproni Lövérekben fekvő fesztivált, mert éppen egyes madárfajok költése zajlott? Hát miért nem költenek a madarak jóízűen a kedvenc Chase and Status-dalukat hallgatva élőben? Mennyire gyönyörű, mennyire mesteri húzás ez? Tehát: az ideális szórakozóhely állatok és emberek által sem lakott területen, néma és siket, nemdohányzó vendégekkel üzemelhet valahol Budapesten.

Prostitúció

Még egy olyan lelkes szórakozóhely-tölteléknek is elkerülheti a figyelmét a prostitúció jelenléte, amilyen én vagyok. Nyilván, a pult alatt ott lapulnak a lányok, ott gubbasztanak, amíg nem jön a kedves vevő, nem is kérdés, hiszen megmondták, hogy ez van, én el is hiszem szentül. De valamiért mégsem tartom valószínűnek, hogy bárki száján is kiszaladt volna már a következő mondat: lemegyek a Kazinczyra, beülök valahová egy sörre, leszólítok egy–két csajt, aztán ha nem jön össze semmi, nosza, fizetek a helyen egy szaxiért? Ki akarna szórakozóhelyen prostit szerezni, amikor az ivararány jobb esetben mindig a nők javára dől el? Kánaán, uraim, ezt a szót keresik!

De rendben, ezek szerint fontos, hogy mind a tulajdonosok, mind a közönség elhatárolódjon az átlagos szórakozóhelyekre vetített (nem létező) prostitúció intézményétől, sőt, a legjobb, ha a látogató a házasságig vár az első szexszel, vagy szimplán aszexuális. Jobb esetben már a klubunk neve is tükrözze hozzáállásunkat, legyen mondjuk Prostik haza! (bár ez összetéveszthető a Prostik háza! elnevezéssel), és semmilyen körülmények között se játsszuk le odabent az Auróra Előre kurvák, gengszterek című lemezét. De hát ugyebár nem játszunk semmilyen zenét. Teljesen egyértelmű mindezek után, hogy az ideális magyar szórakozóhelyre milyen közönségnek kell járnia.

Közönség

Tehát megvannak az antialkoholista, antidohányos, süket és néma, vagy csak nagyon halkan beszélő aszexuális, vagy házasságig szűzien maradó prostielleneseink, és az állatok valamint emberek által sem lakott helyen nyitott szórakozóhelyünk. Sínen vagyunk. Már csak azt kell megnéznünk, tulajdonképpen pontosan milyen társadalmi rétegből érkező közönség is járjon hozzánk. Az adott jelzők leginkább a boldog, vallásos, tehetősebb családapákra jellemzőek, akik meló után hajlandóak kocsiba szállni, hogy a város határában megigyanak néhány kólát. Ők nem hogy hajnalig duhajkodnak, hanem annak rendje és módja szerint hazaérnek éjfél előtt, amikor a szórakozóhely kötelezően bezár.

Ez a gondolat vezessen a végső összegzéshez: az ideális budapesti szórakozóhely néma és siket, esetleg halkan beszélő, jámbor, prostitúció- és dohányzásellenes, aszexuális emberekre pozícionálja magát, állatok és emberek által nem lakott területen helyezkedik el, így nincs a közelben konkurenciája. Ezt a helyet pedig bizonyos kultúrákban kolostornak hívják. De biztos, hogy ezt akarja az is, aki szórakozóhelyet jelent fel nem létező koncertek miatt? Eléggé valószínűtlen. A csend és a hullaszag is elég fojtogató tud lenni, ha nincsen más, ami néha fel tudja váltani.

Tovább:
Szupersztárok furcsa vállalkozásai
Megbukhat-e még a Facebook?
2013 legjobban várt filmjei

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában