Kell egy igazán jó játék a gyerkőcnek? Annyira nagy Pokémon-rajongó vagy, hogy harc helyett akár fotóznád is őket? Akkor figyelj, mert nem sok olyan játék létezik, mint a New Pokémon Snap.

1999-ben kijött egy Pokémon Snap nevezetű játék N64-re, amiben az égvilágon semmi más dolgod nem volt, mint ezeket a szép és fura lényeket fotózni naphosszat, miközben egy kötött pályán haladsz. Mondhatni, rail shooter volt, csak éppen nem lőni, hanem fotózni kellett, mint ha nem lenne holnap. Persze hogy mindenki ugrott a játékra, és meglepően jó visszajelzéseket is kapott. Az viszont jó kérdés, hogy miért kellett várni 2021-ig, hogy elkészüljön egy új játék ugyanebben a felfogásban.

22 év után már bőven felnőtt egy új generáció, sokan nem is emlékeznek a Pokémon Snapre, úgyhogy be lehet dobni újra a közösbe, hátha most is ráharap a nép. Úgy tűnik, a Nintendo tudta, mit csinál.

A New Pokémon Snap ugyanis jó helyen van, jó időben, jó konzolon, Nintendo Switch-en bárhol ki lehet kapcsolni a külvilágot egy kis rail-fotózással, és ha azt hiszed, ez csak gyerekeknek való móka lehet, elég nagyot tévedsz. Persze az is nagy kérdés, hogy benned mennyi gyerek maradt még.

Igen, ez a játék főként gyerekeknek készült, azoknak, akiknek még a Pokémon-harcok is durvák, de szeretik a világukat, és imádják, hogy olyan szeretnivalóan furák ezek a kis-nagy lények, hát ne harcoljanak, inkább csak… éljenek. Mi pedig figyeljük őket, és tanulmányozzuk. Akár többször is. Úgy lesznek szépek a képek.

A lényeg baromi egyszerű: kötött pályán haladva kell egy-egy pálya történéseit kiismerni úgy, hogy a Pokémonokról a legjobb fotókat készíthessük el, melyet Mirror professzor értékel különféle szempontrendszerek alapján.

Mennyire van közel a lény? Történik-e valami extra dolog a képen? Esetleg beugrott valami más haver is egy fotóra? Ezek mind-mind növelik a fotók értékelését, és mindenről tudnunk kell, hogy teljesíteni tudjuk a küldetéseket.

Lehet, hogy kissé unalmasan hangzik ez az egész, de nem az. Igazából minden attól függ, mennyire imádod ezt a világot. A megvalósítással már nincsenek problémák, pont annyira szép, mint a Switch-re kijött legutóbbi Pokémon-címek, teljesen rajzfilmes, szép, színes a táj és a lények is, minden tökéletesen kidolgozott, így azonnal bele is lehet szeretni a Snapbe.

A probléma ott van, hogy egy darabig annak ellenére is kissé unalmas lehet, hogy igazából tetszik, amit látsz. De ha haladsz, és megnyílnak a további pályák, vagy ami még jobb, elérhetővé válnak a pályák éjszakai verziói is, már elég sokszor leszel képes előkapni a konzolt egy kis fotós túrára. Nyilván van, akinek már az elején súlyos addikciót okoz majd a Snap, és mindent, de mindent azonnal tudni akar majd a játékról, illetve annak szereplőiről.

Ez nem lesz egyszerű, mert a Snapben elég sok a történés, néha már-már szédítően is sok. Ráadásul nem ad mindent könnyen a játék, egyes viselkedésformákat vagy együttállásokat nagyon nehéz megtalálni, nem egyszerű rájönni, pontosan mit kell tenned azért, hogy megvalósuljanak, így kísérletezgetned kell, szkennelned, gyümölcsöt dobálnod, és így tovább. Ez rengeteg kombinációt jelent, a rengeteg kombináció megtalálásához pedig rengeteg kört a fényképezőgépünkkel.

Hogy ez túlságosan repetitívnek hangzik? Lehet, de képzeld el, hogy a jelenlegi világodból bedobnak a Pokémonok izgő-mozgó, leállni nem akaró izgalmas világába, és erőszakmentesen fel tudod fedezni annak minden zugát. Mindezt nem is annyira nehezen.

Ha nagyon belecsúszunk a New Pokémon Snap világába, akkor örömmel fogjuk róni a köröket, nem fogjuk sajnálni az újabb és újabb nekifutást, széles vigyorral válogatjuk majd az elkészült fotókat, amelyeket átadnánk Mirror professzornak, előtte persze retusálhatjuk is őket, sőt, még meg is mutathatjuk a műveinket a neten is, mert szépen néznénk ki, ha 2021-ben ilyesmit nem tehetnénk meg egy játékban.

A New Pokémon Snap gyerekesen hangzik, de az igazán nagy rajongóknak kortól és nemtől függetlenül kötelező darab, mert irdatlanul szórakoztató, és akár arra is jó, hogy csak percekre kiragadjon a világodból, és egy olyan helyen ismerd ki milliónyi Pokémon szokásait, majd lefotózd azokat, ami mintha sosem akarna pihenni. Abszolút megéri az árát.

A player szerint

  • Gyerekeknek és felnőtteknek is tökéletes kikapcsolódás
  • Ezernyi felfedeznivaló van a játék világában
  • Rettentően kedves, és nagyon lehet szeretni ezért
Player-méter
8
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Végül a Netflix mutatja be Richard Linklater új vígjátékát, melynek be is futott az első kedvcsinálója