Michael Palint, a Monty Python 75 éves tagját lovaggá ütötték, így mostantól joggal viselheti a „sir” előtagot.

A kultikus társulatból ő az első, aki megkapta ezt a kitüntetést, kérdés, hogy vajon ő lesz-e az utolsó is. A hetvenöt éves komikus útifilmes munkájával és írói munkásságával érdemelte ki az elismerést.

Miért írtuk, hogy meg vagyunk lepődve? Azért, mert a Monty Python repülő Cirkusza című szintén kultikus sorozatban az alkotók tucatnyi alkalommal viccelődtek a királyi családdal, a királyság intézményével, így szinte biztosra vehető volt, hogy semmiféle elismerést nem fognak kapni, holott már évtizedekkel korábban kiérdemelték a globális popkultúrára gyakorolt hatásuk és népszerűségük miatt.

Érdemes odafigyelni az indoklásra: Palint útifilmes és írói munkái miatt tüntetik ki, és karrierjének ez a szakasza a Monty Pythonon kívül esik. Szóval a királyi család meg is bocsátott, meg nem is. A többi alapító tag is (Terry Jones könyveket ír, Eric Idle könyveket és musicaleket, John Cleese filmeket, sorozatokat, könyveket jegyez, Terry Gilliam filmeket rendez és Oscart is kapott) korrekt életművet tett le az asztalra a Monty Pythonon kívül is, de ők még nem lovagok – talán majd jövőre.

Palin lovaggá ütése kapcsán úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy „csendes kis ünneplést tervez”, iszik egy pohár Horlicksot, aztán lefekszik aludni.

Ez is érdekelhet:

Itt a nagy Gyalog galopp-kvíz!

1975. április 9-én, azaz éppen 42 éve ezen a napon mutatták be Londonban a Monty Python első egész estés filmjét. Kvízzel tisztelgünk egyik kedvenc klasszikusunk előtt. Nnni!

És ezt olvastad már?
Egy hétéves floridai kisfiút felfüggesztettek a suliban, amikor kiderült, hogy anyuka mivel foglalkozik
További cikkeink a témában