Az amerikai filmakadémia újabb szabályokat fogadott el, melyeket a jövő évi Oscar-díjak kiosztása során már figyelembe kell venni. Az új irányelv lényege, hogy ha egy mű témájában vagy a stábtagok között nem jelenik meg valamely alulreprezentált társadalmi csoport, az nem indulhat a legjobb film díjáért.

A Representation and Inclusion Standards – azaz reprezentációs és inklúziós irányelvek – nevű dokumentumot az interneten is közzétették, annak részletes szabályai itt megismerhetők.

A dokumentum szerint a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia azért vezeti be az új szabályokat, mert azt akarják elérni, hogy a legjobb film díjára jelölt művek jobban tükrözzék a világ népességének összetételét. Épp emiatt jövőre már csak olyan alkotásokat lehet jelölni ebben a kategóriában, melyek a következő négy szabályból legalább kettőnek megfelelnek:

  • a filmben megjelennek olyan színészek, akik alulreprezentált társadalmi csoportok tagjai, vagy a mű témájában ilyen csoportokkal foglalkozik,
  • a gyártásban résztvevő stábtagok bizonyos része ilyen csoportok tagjaiból áll,
  • a filmet gondozó stúdió lehetőséget biztosít ilyen csoportok tagjainak ösztöndíjak, gyakornoki programok formájában,
  • a film disztribúciójában legalább egy olyan magas beosztású személy vesz részt, aki ilyen társadalmi csoport tagja.

A dokumentum azzal sem marad adós, hogy mely csoportok minősülnek alulreprezentáltnak. Ezek lehetnek bizonyos etnikai csoportok – ázsiaiak, afrikai-amerikaiak, őslakosok, közel-keleti országból származók stb. –, LMBTQ-csoportokhoz tartozók, nők vagy bizonyos testi fogyatékossággal élők. A négy esetkörnél még külön-külön szabályok is érvényesek, az elsőt például csak akkor teljesíti a film, ha a másodlagos szerepekben felbukkanó színészek legalább 30 százaléka két alulreprezentált csoportból kerül ki.

A kategóriára pályázó alkotóknak tehát okozhat majd némi számolgatást az új szabályozás, de azért fontos megjegyezni, hogy még így sem lesz különösebben nehéz megfelelni a követelményeknek. Elég lesz például az is, ha a film egyik főszereplője fekete és a produkció marketingjét egy női felsővezető irányítja.

Ez természetesen csak egy példa volt a sok közül, ezen kívül számtalan más, a filmfejlesztést nemigen befolyásoló módon lehet majd megfelelni az új előírásoknak.

A fentieken túl az Akadémia több új lényeges szabályt is hozott, melyek egy része szintén a versenybe nevezhető alkotások körét szűkíti. Jövőre például már nem fogadják el, ha egy filmet csak autós mozikban vetítettek. A pandémia éveitől egészen mostanáig ez elég volt a nevezéshez, de a világjárvány eltűnésével mostantól már csak azokat a műveket veszik figyelembe, melyeket filmszínházakban is játszottak, ráadásul a nevezett alkotásnak bizonyos földrajzi területen és meghatározott ideig műsoron kell maradnia.

(Képek: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Alec Baldwinnál most elszakadt a cérna és ezúttal maximálisan megértjük

Egy habzó szájú Karen állt bele a színészbe egy New York-i kávézóban, emberünk pedig képtelen volt megőrízni a hidegvérét.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Döbbenet, mennyire rosszul szerepel a Furiosa az amerikai mozikban

További cikkeink a témában