A DC-hű kommentelők világszerte azonos eredményre jutottak: sötét erők munkálkodnak a film megsemmisítő kritikai fogadtatása mögött. Be kéne venni a nyugtatót, srácok!

Van ez a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című szuperhős-mozi, ami a bemutatása óta annyi vitát és indulatot generál, hogy abból kijönne egy teljes vallásháború. Két egyszerű adattal szemléltetnénk az anomáliát: a közízlést nagyjából megbízhatóan prezentáló IMDb-n 44.300 felhasználó értékeléséből összeálló 7,8-as user rating köszönőviszonyban sincs a 47 kritikus által adott pontszámok átlagolásából összeálló 44-es metascore-ral.

Egy izmos sarkítással tovább egyszerűsítve: jelen állás szerint úgy tűnik, hogy ezt a filmet a nézők szeretik, a kritikusok viszont utálják. (Persze a bevételi adatok és a továbbiakban beérkező nézői értékelések később tovább árnyalhatják a képet, de egyelőre csak ebből tudunk kiindulni.)

Ezt a mozit bizony nagyon sok mindenért lehet gyűlölni, kezdve Zack Snyder idétlen, megalomán rendezésével, folytatva Jesse Eisenberg ripacs Lex Luthorjával és az öles lyukakkal és felesleges időhúzással csipkézett forgatókönyvvel, de az a helyzet, hogy nem kis meglepetésünkre nekünk még így is tetszett a végeredmény. A szaksajtó 80%-ával ellentétben mi tök jól éreztük magunkat a vetítésen, ezért – nem elmaszatolva a film nyilvánvaló hibáit –, hoztunk róla egy 7 pontos kritikát, melyre (és most figyelj!) érkezett egy ilyen komment a Facebookon:

"Megint egy gagyi kritika, nyomja nektek is a lét a Marvel a savazásért?"

Először csak bazsalyogtunk, majd amikor kiderült, hogy a kartárs komolyan gondolta, arra jutottunk, hogy vagy nem ment neki az értelmezés, vagy csak simán az „előbb kommentelni, aztán (vagy aztán sem) olvasni”-tábor egyik túlbuzgó ultrája. Ez eddig persze csak vihar a biliben, de aztán több blogger és újságíró ismerősünk is elkezdett a fentihez kísértetiesen hasonlító hozzászólásokról beszámolni.

Akkor estünk le a székről, amikor befutottak az első hírek arról, hogy a rajongók internet-szerte azzal vádolják a negatív kritikákat közlő nyugati médiumokat, hogy kenőpénzt fogadtak el a Disney-től a lejárató publikációkért cserébe.

És akkor most azt kell tanácsolnunk mindenkinek, akinek egy pillanatra is komolyan felmerült ez a marhaság a fejében, hogy vegyen egy relaxáló fürdőt! A dolog annyira nonszensz, hogy igazából nem is kellene energiát pazarolni arra, hogy bebizonyítsuk az ellenkezőjét, de azért mégis tolunk néhány hasznos infót, ha már ekkorára duzzadt a hiszti.

Először is, valaki vázolja már föl, hogy miért érné meg a Disney-nek dollármilliókat kifizetni egy olyan film égetéséért, melynek a premierjét több mint egy hónap választja el saját szuperhősös blockbusterük, az Amerika Kapitány: Polgárháború bemutatójának időpontjától!

Másodszor, ha a Disney valóban ilyesmivel próbálkozna, a megszólított újságíró – ha van esze – azonnal sztorit csinálna belőle, hiszen ez szolgálná a saját és az újság érdekeit. A Disney-nek egyszerűen nem érné meg annyit kifizetni, hogy az összes megkeresett újság a kért negatív kritikát hozza le a „Veszteget a Disney!” címmel közölt bombahír helyett.

Harmadszor, a Marvel és a DC közötti ellenségeskedés már a nyolcvanas évek végén kifújt. Manapság a két képregényóriásnak kifejezetten jó a viszonya, amiről magad is meggyőződhetsz, ha megnézed mondjuk Stan Lee Facebook- vagy Instagram-falát. A kisöreg annyira „utálja” a DC-t, hogy állandóan az „ellenséghez” tartozó szuperhősökről szóló postokat oszt meg és azt sem egyszer kérdezte meg a követőitől az elmúlt hetekben, hogy ők is annyira várják-e Batman és Superman első mozis összecsapását, mint ő maga.

Ebben a postban például a Batman Superman ellen korai pozitív nézői reakcióinak örül:

This sounds promising!

Közzétette: Stan Lee – 2016. március 22.

Végül pedig… ne már! Most komolyan, srácok? A Batman Superman ellen közel sem tökéletes, így semmi szükség külső nyomásra ahhoz, hogy negatív kritikák szülessenek róla. Az persze érthető, hogy a maximális fordulatszámra pörgetett hypevonaton ücsörgő DC-fanok elküldik a fenébe a fanyalgó sajtó elmarasztaló kritikáit, de ez a faramuci elmélet még ennek fényében is totálisan nevetséges.

És te mit gondolsz? Tetszett a film, zavarnak a lehúzó kritikák és sejtesz valamit a háttérben? Esetleg velünk értesz egyet és nevetségesnek tartod ezt az egész összeesküvés-elméletet? Vagy csak simán húzzon a vérbe az összes kritikus?

Oszd meg velünk kommentben!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában