Egyáltalán nem. Kipróbáltuk a Microsoft felhőalapú játék-szolgáltatását Android telefonon. Az xCloud jobb, mint hinnéd.

Amikor kiderült, hogy a Microsoft az Xbox Game Pass Ultimate előfizetésével lehetőséget biztosít arra, hogy felhőből streameld a legnépszerűbb játékait egyenesen az Android-telefonodra, azért elég szkeptikusan álltunk ehhez az egészhez. Egyrészt azért, mert a cloud gaming nem szokott túl jól működni, túl magas az input lag, azaz a kontroller nem reagál azonnal a mozdulatainkra, így pedig sok játék játszhatatlan. Input lag itt is előfordul, de furcsamód pont ott nem zavaró, ahol gondolnád, és legtöbbször lehet tenni ellene, vagy lehet valamennyire segíteni rajta.

Az, hogy a Microsoft beszállt ebbe a streamelős buliba, baromi jó dolog. Az Xbox Game Pass Ultimate-ben ugyanis rengeteg a jó játék, és ha le sem kell töltenünk őket, az az igazán nagy boldogság, csak átnézed a játékkönyvtárat, rányomsz a Játék gombra, és már be is tölt egy Doom Eternal vagy egy Halo 5. Nyilván ehhez azért net is kell, lehetőleg folyamatos, erős, gyors net, és ez az a pont, ahol ez a projekt nagyon el tud csúszni.

Egy pocsék, állandóan akadozó, nem stabil nettel a stream szinte vállalhatatlan. De ez nem az ő hibája. Erős wifijellel, lehetőleg 5 GHZ-es kapcsolattal viszont kifejezetten meglepő az élmény. Először megpróbáltam 2,4 GHZ-es hálózaton játszani. Rossz ötlet volt. A Forza Horizon 4 folyamatosan fagyott a mobilomon, és nem azért, mert a Microsoft bármit is elcseszett volna. Saját bevallása szerint, és főleg azért is, mert a szolgáltatás még mindig csak béta fázisban van, nincs optimalizálva 2,4 GHZ-es kapcsolatra a cloud gaming.

5 GHZ-en viszont tényleg veszett jól működik. A menüt átböngészve csak megnyomod valamelyik cím ikonján a zöld JÁTÉK gombot, megjelenik egy rakéta, majd max. fél perc alatt elröppen, és már kezdődik is a játék. Ez nem sok. A játék pedig indulás után már gyorsan tölt, és gyönyörűen fut. Persze ha valami történik a netkapcsolattal, azt megbosszulja, de ez teljesen nyilvánvaló.

Folyamatos netkapcsolat mellett viszont hihetetlen jól működik a rendszer. Ha van kontrollered, amit a telefonodhoz tudsz csatolni, akkor igenis remekül tudsz játszani a legtöbb Xbox-címmel. Lehet az Xbox vagy Dualshock, tökmindegy, csak kapcsold össze a mobillal. Kissé bizarr mondjuk Xbox játékokkal játszani Dualshockkal a kezedben, de egyébként PC-hez is a PS4 kontrollerét használom, és rendszeresen szoktam Microsoft játékokkal nyomulni PC-n, szóval megtanultam hozzászokni az élményhez.

Ami elsőre furcsa lesz, hogy bizonyos játékok nagyon érzékenyen reagálnak az analóg karokra. Ha szerencsénk van, és általában az van, akkor a játékban állítható az analóg karok vertikális és horizontális érzékenysége, és ha picit visszaveszünk belőlük, egyből könnyebben játszhatunk. Ez főleg a TPS-FPS-vonalon érdekes, de ott sem mindenhol.

A Doom Eternal például egy kis kontroller-érzékenységi beállítás után abszolút élvezhetően futott mobilon, ugyanez volt a helyzet a Gears 5-tel is, és ezt a két játékot isten bizony annyira hihetetlen volt látni mobilon futni veszett gyorsasággal, hogy kitágult pupillákkal bámultam a Mate 20 Prómat hosszú perceken keresztül.

A Forza Horizon 4 egy kis hozzászokás után élvezhető rohangálással tette jobbá az unalmas pillanatokat, de ami a legjobban meglepett, hogy a Halo 5 tökéletesen játszható módon, szinte input lag nélkül szaladt előre, sikerült is egyből belerakni tetemesebb játékidőt. Mobilon. Ezt kimondani is furcsa, de megtörtént.

Remekül volt játszható szinte minden, az Ori and the Will of the Wisps szinte erre született, a Killer Instinctben sem vertek ronggyá, és bár mindkét játékban lehetett tapasztalni egy minimális input laget, annyira minimális volt, hogy igazából csak az hőbörög miatta, aki nagyon hibát akar találni ebben a rendszerben. Nem megy az élvezhetőség rovására. Ja, és a legszebb: a játékaidat mobilon is ott folytatod, ahol PC-n vagy Xboxon abbahagytad. A felhőalapú játékok megkeresik a mentett állásaidat (ha már azok is felhőben vannak), és egy pillanat alatt ott raknak le a játékban, ahol jártál.

A felhőalapú játszás baromi jó adalék az Xbox Game Pass Ultimate-hez. Havi 4190 Ft-ért több mint 100 játékot nyomhatsz Xboxon, PC-n és mobilon is, ilyen ajánlatot senki sem tudott még tenni, pláne nem úgy, hogy már bétában is teljesen élvezhető legyen a dolog. Hát igen iOS-re nem lesz elérhető ez az opció az Apple miatt, de ha Androidod van, otthon tudsz csatlakozni 5 GHZ-es WiFire, vagy 5G-s mobilnetre a telefonoddal, akkor marha jó kis kézikonzol válik a mobilodból. Csak térerő legyen.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában