A természetes élőhelyétől 1600 kilométerre úszott el egy beluga: 70 kilométerre Párizstól a város zsilipje állította meg, a hatóságok most a megmentésén fáradoznak.

Durván 1600 kilométerre a természetes élőhelyétől, a hideg sarkvidéki víztől elúszott egy beluga augusztus elején, és szinte bekopogtatott Párizs kapuján:

a Szajnán haladva a várostól 70 kilométerre állította meg a vízellátást szabályozó zsilip.

A védett állatnak számító fehér delfin elszakadt a rajtól, és mire eljutott hosszú útja végére, meglehetősen rossz állapotba került: a hatóságok – köztük a tengeri emlősöket kutató GEEC – soványnak találták, és a bőre sem tűnt egészségesnek.

Bár a méretét nem közölték, egy felnőtt beluga mintegy négy méter hosszú. Gerard Mauger, a GEEC megbízott vezetője annyit mindenesetre elárult, hogy a Párizst megközelítő példány „nagyon kevés időt töltött a felszínen”, és „jó a tüdőkapacitása”.

Az állat megmentésén fáradozó hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne menjenek közel a belugához, és ne zavarják, miután a Szajna „nagyon szennyezett és nagyon zajos” egy ilyen jószágnak.

Május végén egy gyilkos bálna úszott fel a Szajnán, azt az állatot nem tudták megmenteni a hatóságok, így elpusztult Le Havre és Rouen között.

(Forrás: Phys.org, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Transzatlanti tüskések: így repülte át néhány tucat magyar sün az óceánt

És így tértek vissza a koronavírus miatt jókora csúszással Chicagóból Ferihegyre más sünök.

És ezt olvastad már?
Síelés vagy bulizás? Síelés ÉS bulizás!