Paul McCartney a hatvanas évek elején általa készített fényképekből nyílt kiállítás megnyitóján nyilatkozott a BBC-nek, melynek során elmondta, hogy végre be tudtak fejezni egy félkész számot, melyet maga John Lennon vett fel New York-i otthonában egy kazettára.

A felvételt Lennon nem sokkal 1980-ban bekövetkezett halála előtt készítette és az sokáig a Paulnak feliratú kazettán pihent a meggyilkolt zenész hagyatékának darabjai között. A kazettát végül özvegye, Yoko Ono adta át Paul McCartney-nak 1994-ben.

Az ezen található számok közül a Free As A Bird és a Real Love című dalokat egy évvel később digitális utómunka segítségével felújították, majd azokat ki is adták, mint negyed évszázadnyi hallgatás után az első új Beatles-számokat.

McCartney nem nevezte meg, melyik dalt sikerült most végre befejezni, de a BBC szerint a Now and Then című számról van szó, amit szintén a Paulnak címzett kazettán találtak annak idején. Ezt 1995-ben már megpróbálták a még élő Beatles-tagok maguk befejezni és kiadni, azonban a tervet végül George Harrison kétségei miatt elvetették, a zenész ugyanis azon a véleményen volt, hogy Lennon hangja nagyon rossz minőségű a felvételen, mely miatt azt képtelenség hallgatható formában kiadni. McCartney ennek ellenére is többször elmondta, hogy mindenképpen be akarja egyszer fejezni a számot, mert nagyon tetszett neki a szerelmes dal szövege.

Végül a mesterséges intelligencia jelentette a megoldást, ami akkor lett világos McCartney számára, amikor Peter Jackson Get Back című dokumentumfilmjének munkálatai közben az egyik szerkesztőnek sikerült megtanítania a számítógépet arra, hogy felismerje és elkülönítse az egyes Beatles-tagok hangjait.

Ennek a technológiának a segítségével sikerült a statikus zajok miatt szinte alig kivehető énekhangot leválasztani a negyvenöt éves felvételről, így már csak a zenei alapot kellett feljátszani, majd arra ráilleszteni John Lennon hangsávját.

Bár a zenész nem árulta el a premier pontos dátumát, azt elmondta, hogy az utolsó Beatles-dalt még idén bemutatják a közönségnek.

(forrás: BBC, főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Mi is nehezen hisszük, de igaz: Deadpool és Rozsomák sört reklámoznak

Így fog kinézni Pán Péter a készülő horrorváltozatban

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés