Egy szegedi és egy budai kiállítást, illetve egy szállodai sörfesztivált ajánlunk.

Világraszóló magyarok és találmányaik a Millenárison

Látványos kiállítással ünnepli a magyar zsenialitást és a tudományos mérföldköveket 2022-ben a Millenáris. Közel hatszáz géniusz, valamint a mai életünket is meghatározó találmányaik ismerhetők meg a kiállításon Szent-Györgyi Albert C-vitaminjától Jedlik Ányos villanydelejes forgonyán át Kempelen Farkas beszélőgépéig.

Az Álmok álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok c. kiállítás Magyarország eddigi leglátogatottabb időszaki kiállításának, a húsz évvel ezelőtti Álmok Álmodói-nak a hagyományait követi, de új megközelítésben tudományterületek köré szervezve. Az egyik legizgalmasabb résznek a tér tudománya nevet viselő kiállításrész ígérkezi, ahol a matematika, a repüléstudomány és az űrkutatás kiemelkedő magyar hozzájárulásainak megismerését VR és dómvetítés teszi emlékezetessé.

Mikor? Február 15-től naponta. Nyitvatartás itt, jegyvásárlás pedig itt.

Hol? Millenáris B csarnok (Budapest II., Kis Rókus utca 16–20.)

Sörfesztivál az InterContinentalban

Az ország legnagyobb báltermében több mint százötven-féle sört lehet kóstolni a péntek–szombati Indoor Sörfesztiválon, egyetlen belépő áráért. Bár a sör a főszereplő, Ez is maláta jelszóval skót, japán, ír, amerikai és kanadai whiskey-ket és whiskyiket is lehet kortyolni, sőt, borok és pálinkák is lesznek.

Ennyi italhoz célszerű enni is, ami ez esetben nem valami kis rágcsát jelent: sörvacsorajeggyel Lévai Ádám, az InterContinental séfjének és Yahya Kadarónak, az ARZ Libanoni Étterem executive séfjének sörvacsoráját lehet elfogyasztani, természetesen a hozzájuk komponált sörkínálattal.

Mikor? február 18–19., péntek–szombat, naponta 17–24 óráig. Jegyvásárlás itt.

Hol? InterContinental Budapest (Budapest V., Apáczai Csere János utca 12–14.)

Elit alakulat 2.0 – Honfoglalók, kalandozók

Magyarország legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a karosi temetőket, melyek hazánk leggazdagabb honfoglalás kori leleteit, vezérsírjait rejtették. Az első temetőre 1899-ben répaverem ásása közben bukkantak rá, a kiállítás viszont a második és harmadik temető feltárását állítja a középpontba: a kiásott tárgyak között találhatóak különböző lószerszámok, fegyverek és öltözködéssel kapcsolatos leletek, csakúgy, mint emberi csontvázak.

A tárlat a leletek alapján körvonalazza a honfoglaló magyarok hitvilágát, harci modorát, öltözködési, étkezési és állattartási szokásait. Megtudjuk többek között, hogy miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyát, mit hordtak a tarsolyukban, és hogyan is jutottak rabszolgákhoz.

Meddig? Május 22-ig, naponta 10–18 óráig

Hol? Móra Ferenc Múzeum (Szeged, Roosevelt tér 1–3.)

És ezt olvastad már?
Hamarosan megérkeznek Budapestre a Dűne folytatásának sztárjai